Länsteatrarna har höstmöte i Kiruna under tre dagar. I går fanns Riksteaterns verkställande direktör Birgitta Englin och Länsteatrarnas ordförande Thomas Ohlsson på plats för att teckna ett avtal.
Avtalet går ut på ett samarbete för att utveckla och stärka kulturen lokalt och regionalt.
Samarbete
- Det betyder att vi tillsammans ska bedriva ett gemensamt arbete för att skapa hög konstnärlig kvalité på våra produktioner, och framförallt nå ut till en större del av befolkningen, säger Lena Engqvist Forslund.
Hon anser att avtalet är viktigt för Samiska teaterns framtid.
- Jag tror att det för oss är helt avgörande att vi finns med i alla sammanhang där det produceras teater och att få möjlighet att samarbeta med andra teatrar och arrangörer och föreningar, säger Lena Engqvist Forslund.
Hon lyfter också fram vikten av samarbete med andra organisationer.
- Vi är en liten teater med ett väldigt speciellt uppdrag, det är viktigt för oss att synas och höras, det är viktigt att den publik som vi så att säga finns till för får en status genom att vi finns med i de stora sammanhangen, säger hon.
Enligt Thomas Ohlsson innebär avtalet att Samiska teatern, liksom andra teatrar runt om i landet, kommer att kunna hämta in resurser från annat håll, till exempel låna in föreställningar, skådespelare och utbyta erfarenheter.
Stor målgrupp
- Vi skulle gärna koppla in forskning också och ta reda på vad man får ut av teater, säger Thomas Ohlsson.
Birgitta Englin hoppas att ett ökat samarbete kommer att betyda att andra delar av Sverige ska få se mer av Samiska teatern.
- Det finns ju samer i hela Sverige. Och utöver den målgrupp som är den samiska så finns det en stor målgrupp som är generellt teaterintresserade, säger hon.
Och det finns en baktanke med att avtalet undertecknades just i Kiruna.
- Jag tycker det är jätteskönt att vi är här, för det är verkligen en manifestation för hur viktigt det är att det finns en levande och väldigt aktiv kultur över hela landet, säger Birgitta Englin.