Redan i december sätter sig många på sina skotrar för att åka i områden runt byar och i fjällen. Men då kan det vara bra att se upp för gömda stenar och vattendrag som inte hunnit frysa. I början av säsongen när snön ännu inte fyllt alla gropar och myrar är det större risk för att skada skotern.
– Det händer att det körs på både på stubbar och på stenar. Då får vi exempelvis reparera en framvagn. Men de skadorna försvinner i takt med att snön kommer. Sen kommer skadorna tillbaka igen senare på våren, säger Lars Lundström, försäljare och ägare av Maskinaffär B Lundström.
Han berättar också att skotrar med långt band blivit allt populärare, vilket har lett till att fler kör skoter längs branta bergssidor.
– I takt med att det säljs mycket av de långbandade snömaskinerna så blir många alldeles för våghalsiga. Håll koll på lavinfara, läs terrängen och tänk ett steg längre. Vi måste värna om snöskotersporten, säger Lars Lundström.
Viktor Salomonsson, som kör mycket skoter i både fjällen och runt omkring Jukkasjärvi, är även han noga med säkerheten.
– Frikörning är det bästa som finns, just för friheten. Man kan kolla på fina utsikter och man kan ta sig fram vart som helst med rätt maskin. Men man får läsa på och inte åka vart man inte känner till området. Det är bra om man är två när man kör, säger han.
Oavsett om man är flera som kör tillsammans eller om man är ensam kan det vara en bra idé att meddela någon om vart man ska åka, vilket väg man ska köra och när man planerar att komma tillbaka. Det är bra för guider eller fjällräddningen om de behöver göra eftersökningar.
Men vissa områden är helt förbjudna för skoterkörning. Ett exempel är Vassivagge, även kallat soldalen. Det området är stängt för skoterkörning från första mars varje år. Något som Anders Petersen, vice ordförande i Vinterstadens skoter och fritidsförening i Kiruna, uppskattar. Han är både skoterförare och skidåkare.
– Många känner faktiskt inte till vart man får köra och vart man inte får köra. Ungdomarna de lär sig det när de tar skoterkörkort medan många äldre inte har kunskap om de här regleringsområdena, säger han.