Viktiga tips till skoteråkare

Dags att sopa snön av skotern. Handlare, förare och entusiaster tipsar om vad man ska tänka på innan man ger sig ut på fjället.

KIRUNA2014-12-28 17:32

Redan i december sätter sig många på sina skotrar för att åka i områden runt byar och i fjällen. Men då kan det vara bra att se upp för gömda stenar och vattendrag som inte hunnit frysa. I början av säsongen när snön ännu inte fyllt alla gropar och myrar är det större risk för att skada skotern.

– Det händer att det körs på både på stubbar och på stenar. Då får vi exempelvis reparera en framvagn. Men de skadorna försvinner i takt med att snön kommer. Sen kommer skadorna tillbaka igen senare på våren, säger Lars Lundström, försäljare och ägare av Maskinaffär B Lundström.

Han berättar också att skotrar med långt band blivit allt populärare, vilket har lett till att fler kör skoter längs branta bergssidor.

– I takt med att det säljs mycket av de långbandade snömaskinerna så blir många alldeles för våghalsiga. Håll koll på lavinfara, läs terrängen och tänk ett steg längre. Vi måste värna om snöskotersporten, säger Lars Lundström.

Viktor Salomonsson, som kör mycket skoter i både fjällen och runt omkring Jukkasjärvi, är även han noga med säkerheten.

– Frikörning är det bästa som finns, just för friheten. Man kan kolla på fina utsikter och man kan ta sig fram vart som helst med rätt maskin. Men man får läsa på och inte åka vart man inte känner till området. Det är bra om man är två när man kör, säger han.

Oavsett om man är flera som kör tillsammans eller om man är ensam kan det vara en bra idé att meddela någon om vart man ska åka, vilket väg man ska köra och när man planerar att komma tillbaka. Det är bra för guider eller fjällräddningen om de behöver göra eftersökningar.

Men vissa områden är helt förbjudna för skoterkörning. Ett exempel är Vassivagge, även kallat soldalen. Det området är stängt för skoterkörning från första mars varje år. Något som Anders Petersen, vice ordförande i Vinterstadens skoter och fritidsförening i Kiruna, uppskattar. Han är både skoterförare och skidåkare.

– Många känner faktiskt inte till vart man får köra och vart man inte får köra. Ungdomarna de lär sig det när de tar skoterkörkort medan många äldre inte har kunskap om de här regleringsområdena, säger han.

Att tänka på innan du beger dig ut på skotern

Ha på dig varma kläder, ansiktsmask, ta med isdubbar, extra handskar och torra sockar.

Mobiltelefon eller satellittelefon om det inte finns täckning.

Packa ner termos med varmt vatten, spade och skidor. Om vädret blir dåligt eller skotern havererar.

En första förbandslådan kan rädda liv, likaså en lavinsond.

Glöm inte heller att packa ner extra drivremmar, tändstift och verktyg för enklare reparationer av skotern.

Kolla kartan innan du åker ut. Kompass eller GPS med uppdaterade ledkartor kan vara till stor hjälp.

Meddela andra om vart du ska åka, hur du ska åka dit och när du planerar att komma tillbaka. Det är dessutom säkrare om ni är två eller fler som åker tillsammans.

Tidigt på säsongen kan det vara bra att vara extra vaksam på om det finns stora stenar under den tunna snön. Då är riskerna större för skador på undersidan av skotern.

I slutet av våren, när mycket av snön smält till vatten, kan man tejpa igen springor under huven för att undvika att få vatten på variatorremmen. Det kan leda till att remmen slirar och skotern stannar.

Källa: www.fjallsakerhetsradet.se.

Bra att veta om vart och hur du får köra:

Du måste alltid ha ditt skoterkörkort med dig när du är ute och åker.

Tänk på att hastighetsbegränsningen för snöskotrar i Sverige är 70 kilometer i timmen, om inte skyltar anger annat. I vissa områden gäller en lägre hastighetsgräns.

Hoppa över ölen. Gränsen för rattfylla är densamma som för bilförare, 0,2 promille alkohol i blodet.

Flera områden i Norrbotten är reglerade för skoterkörning. Områden där det finns restriktioner är bland annat skogsplanteringar, jordbruksmark, naturreservat, fågelreservat och nationalparker. Till exempel Abisko och Vadvetjåkka nationalparker i Kiruna kommun. Kartor över tillåtna och otillåtna områden finns att hitta på Kiruna kommuns hemsida samt Länsstyrelsens hemsida.

Tillfälliga skoterförbud kan också förekomma där renar rör sig och betar och allmän snöskoterkörning är förbjudet i nedfarterna till skidanläggningar eller i anslutning till dessa.

Källa: www.lansstyrelsen.se samt www.snoskoterradet.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om