För ett par månader sedan var kvinnojouren i Kiruna riktigt illa ute. Antalet jourkvinnor var få och därför hade engagemanget slitit hårt under en tid. Nästan alla jourkvinnor ville sluta.
Läs mer: "Kiruna kvinnojour kan läggas ner"
Läs mer: "Uppdraget: Rädda kvinnojouren"
Men nya krafter tog vid och för en tid sedan valdes en ny styrelse. I helgen är Eva Engman och Mildred Hedberg från länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten här uppe för att ge de nya jourkvinnorna, 22 till antalet, en grundutbildning som förbereder dem för uppdraget.
När Norrbottens media kommer till ABF:s lokaler där gänget håller till får vi bland annat lyssna till en diskussion om olika myter om mäns våld mot kvinnor. Det stämmer till exempel inte att "män bara slår kvinnor när de har druckit alkohol", att "kvinnor som blir slagna provocerar sina män", att "han kommer att sluta slå" eller att "män som misshandlar kvinnor gör det för att de själva har upplevt våld i hemmet när de var barn".
Visst händer det att män slår kvinnor när de är berusade. Men Eva Engman och Mildred Hedberg har mött många kvinnor som utsatts för våld av män som inte alls var påverkade av alkohol vid misshandeln.
– Polisen kanske ofta ser att alkohol är inblandat, men vi ser inte det, säger Eva Engman.
Många kvinnor blir slagna utan att på något sätt ha provocerat sina män. Det är långt ifrån säkert, kanske till och med osannolikt, att män som slår kvinnor slutar. Och det finns förstås män som slår kvinnor utan att själva ha upplevt våld i hemmet som barn.
Eva Engman och Mildred Hedberg menar att myterna är problematiska eftersom man kommer bort ifrån roten till våldet. Som exempel kan ju en man med ett alkoholmissbruk bli nykter - och fortsätta bruka våld mot kvinnor.
Det är också fel att koppla mäns våld mot kvinnor till kultur och tänka att män som invandrat till Sverige slår kvinnor i högre utsträckning än män som är födda här.
– Vi träffar och hjälper en del invandrade kvinnor, men de har ofta svenska män, berättar Eva Engman.
Det finns en del forskning om mäns våld mot kvinnor (se faktaruta). Eva Engman och Mildred Hedberg påpekar att våldet inte minskar. Det är förstås oroväckande.
– Och det vet inte gemene man, säger Mildred Hedberg.
Därför behövs kvinno- och tjejjourer alltjämt. Samtidigt angår frågan alla. De erfarna jourkvinnorna håller fram att civilkurage är viktigt. När man märker att något är fel, oavsett om det handlar om en främling eller vän, måste man våga se och våga fråga.
– Man ska lägga sig i, säger Eva Engman.
Mildred Hedberg fyller i:
– Det kan rädda liv.
Christine Brännvall, nyvald ordförande för Kiruna kvinnojour, menar att det är särskilt viktigt att höra de erfarna jourkvinnorna berätta om olika situationer de stött på under sina dryga 30 år av kvinnojoursarbete. Hon berättar att någon frågade dem om det är vanligt att en våldsutsatt kvinna utsätts för olika typer av våld - fysiskt, sexuellt och psykiskt. Svaret gjorde intryck.
– Man kan räkna med det. Ser man ett tecken på våld är det inte osannolikt att allt slags våld finns med i bilden. Sånt är väldigt bra för oss att veta, säger Christine Brännvall.