"Vi tar alla klagomål på största allvar"

Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef: "Vi tittar på händelsen utifrån vad vi gjort i vården, har man jobbat efter evidens, och behandlingsriktlinjer. Sedan gör den ansvarige läkaren en Lex Maria-bedömning."

Vi tittar på händelsen utifrån vad vi gjort i vården, säger Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef.

Vi tittar på händelsen utifrån vad vi gjort i vården, säger Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-07-30 16:01

Helena Fredriksson Ågren är region Norrbottens verksamhetschef för det akuta omhändertagandet i Kiruna. Hon säger att hon inte kommer att kommentera det enskilda fallet, men uttalar sig allmänt.

– När vi får klagomål eller synpunkter från patienter eller närstående görs alltid en avvikelseanmälan. Verksamhetschef och medicinsk rådgivare gör en värdering av digniteten på händelsen och lyfter den till en chefläkare som i sin tur tittar på händelsen objektivt, och gör sin bedömning, säger hon.

Har ni gjort en Lex Mariaanmälan för händelsen?

– Jag kommenterar inte det enskilda fallet. Vi tittar på händelsen utifrån vad vi gjort i vården, har man jobbat efter evidens och behandlingsriktlinjer. Sedan gör den ansvarige läkaren en Lex Maria-bedömning.

Fredriksson Ågren säger att region Norrbotten har bra rutiner för hur man hanterar klagomål.

– Vi har en bra fungerande organisation och arbetar väldigt aktivt med det. Varje verksamhetschefen har ansvar över att se till att vi bedriver en god vård och följer rutiner i regionen gällande klagomål, säger Fredriksson Ågren.

Hon säger att man vi akuten i Kiruna arbetar efter regionens riktlinjer som de är ålagda att göra när det gäller patientklagomål.

– Vi har en organisation för det här. Vi tar alla klagomål på största allvar, vare sig de som kommer från närstående eller patient, eller är anmälningar till IVO och patientnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!