"Vi måste ha bättre koll på tiggarna"

Nu ska socialförvaltningen i Kiruna kommun skaffa sig en överblick över hur många tiggare som befinner sig i kommunen genom uppsökande verksamhet.

Nöjd. ”Jag känner mig ­ganska nöjd med det beslut som är fattat hos oss”, ­säger Gunnar Bergman, (V).

Nöjd. ”Jag känner mig ­ganska nöjd med det beslut som är fattat hos oss”, ­säger Gunnar Bergman, (V).

Foto: Anna Broberg

Kiruna2015-02-26 16:15

Socialförvaltningen har i veckan beslutat att utifrån Socialstyrelsens vägledning skapa rutiner för personer utan hemvist i kommunen. Socialnämnden gav i höstas i uppdrag åt socialförvaltningen att ge förslag på en sådan handlingsplan för att få en bättre överblick och att alla som är här ska veta var de kan söka hjälp.

– Jag känner mig ganska nöjd med det beslut som är fattat hos oss, säger Gunnar Bergman som är socialnämndens ordförande.

Det som är nytt är den uppsökande verksamheten.

– Det har vi inget krav på oss att göra men det ser både vi politiker och socialförvaltningen som en självklarhet. För att kunna veta om vi har människor inom kommungränsen som behöver någon typ av akut hjälp då måste vi ha bättre koll på var människor befinner sig och gör. Det kommer att läggas till i rutinen som verksamheten beslutar om.

Det man utgår ifrån är socialstyrelsens riktlinjer.

– Det är vår uppgift att bedriva socialt arbete utifrån den lagstiftning som finns och sen kan man ju tycka i det sammanhanget att det är otillräckligt i socialtjänstlagen. För den är inte skapad i en situation som vi befinner oss i nu. Det kan man verkligen diskutera och fundera över. Men det är det vi har att utgå från.

Han berättar om större kommuner där man gör mer för tiggare till exempel ger boende som i Luleå eller som i Linköping där man samarbetar med frivilligorganisationer. Men det kräver ett övergripande beslut från kommunen, inte från socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om