"Vi har startat en utredning"

Ett mindre ras inträffade vid bygget av den nya huvudnivån i Kirunagruvan i torsdags.Bergutfallet träffade sidan på en borrigg och ingen person kom till skada.Men raset förbryllar bergmekanikerna vid LKAB.

Raset inträffade i samband med ortdrivning i Kirunagruvan. FOTO: FREDRIC ALM/LKAB

Raset inträffade i samband med ortdrivning i Kirunagruvan. FOTO: FREDRIC ALM/LKAB

Foto: Fredric Alm

KIRUNA2009-12-24 06:00
Det var omkring 12-15 kubikmeter sten som lossnade där väggen går över i tak i orten. Massorna landade vid sidan av borriggen som fick vissa skador.
Föraren, som är anställd vid entreprenörföretaget Bergteamet, satt inne i hytten och riskerade inga skador.
Klassas som allvarligt
Hans Engberg, projektchef för bygget av 1 365-metersnivån, bedömer att hytten hade hållit även om utfallet hade träffat direkt på taket.
Det händer dock att föraren går ut för att byta borrkrona och om det hade inträffat samtidigt som raset hade händelsen kunnat få ett allvarligt slut.
- Om föraren hade stått i vägen för utfallet hade han riskerat skador. Vi klassar det här som ett allvarligt tillbud och har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Hans Engberg.
Raset inträffade i ett område som var bergförstärkt enligt anvisningarna. Det fanns ett tio centimeter tjockt lager sprutbetong och 1,5-meters bultning.
Raset borde alltså inte ha kunnat inträffa.
Seismisk aktivitet
- Vi är lite överraskade att det hände just där. Därför har vi startat en utredning med bergmekaniker, projektledning och entreprenörer. Vi ska titta på strukturer i berget i området och i fall bergförstärkningen behöver kompletteras, säger Hans Engberg.
Bergmekanikerna vid LKAB har konstaterat en mindre seismisk aktivitet samtidigt som raset inträffade och omkring 60-70 meter från platsen. Skalvet gav dock bara ett utslag på 0,4 i magnitud på den lokala skalan.
I kombination med svagheter i berget hade det möjligen kunnat utlösa raset.
- Det kan finnas ett samröre, men det är en spekulation från min sida, säger Hans Engberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om