"Vi har bara sett början"

– Det här var ett bekymmer jag visste skulle komma, säger kommunalrådet Gunnar Selberg om utvecklingen i centrum ett år efter stadshusets flytt. Samtidigt jobbar handlare, kommunen och LKAB för en mer levande stadskärna.

Therese Lindroth, LKAB samhällsomvandling, säger att de har en tät dialog med företagen.

Therese Lindroth, LKAB samhällsomvandling, säger att de har en tät dialog med företagen.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2019-08-23 05:30

Aktörerna i centrum till nya stadskärnan samtidigt 2022. Ett år efter stadshusets flytt märks tydligt att mindre folk rör sig i centrum och flera aktörer valt att stänga eller flytta sina verksamheter. Antingen frivilligt eller genom konkurs.

I Kupolenhuset fick Tempo slå igen efter nio månader. Bjöhrns café i samma galleria har stängt precis som restaurangen Svarta Björn vid busstationen. Norrbottens glas valde att flytta närmare nya centrum efter 40 år på samma adress. Livsmedelsbutiken ICF Market ska stänga och Guldfynd stängde butiken under sommaren.

– Det blir ett problem när en stor del av marknaden försvinner. För restauranger bestod många kunder av stadshusanställda. Flera företagare är nöjda med dealen med LKAB vilket är bra, men det räcker inte för Kiruna om vi vill ha ett levande centrum. Det är många som har behövt flytta och hamnar i skarven. De vet inte vart de ska ta vägen tills de får en ny lokal, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C)

Att lokalerna fylls upp igen vid en krympande marknad är osannolikt säger Selberg. Han menar att den negativa utvecklingen måste stoppas och att det annars inte kommer att finnas kvar några handlare som kan flytta och att man kan få nyetableringar genom goda villkor.

– Vi har bara sett början på det här och jag har fört fram att de här problemen kommer att komma men man har bara velat se det positiva med stadsomvandlingen. De butiker som flyttas påverkas inte dagen det sker utan det är nu de behöver hjälp. I och med att stadshuset flyttar så är det ingen som vill etablera sig på en krympande marknad och då försvinner företagen successivt, säger Selberg.

Therese Lindroth, LKAB samhällsomvandling, säger att bolaget har uppmärksammat att det är ett gap tidsmässigt och att det såklart hade varit önskvärt att kunna flytta alla som verkar i centrumkärnan och i angränsande område samtidigt.

–  Vi vet ännu inte om och i så fall vilken påverkan det exakt har fått att de här arbetsplatserna har flyttats. Därför det är viktigt med en dialog vilket vi har med alla näringsverksamheter inom gruvans påverkansområde, säger Lindroth.

LKAB är dock tydliga med att verksamheterna måste få fortsätta bedrivas på marknadsmässiga villkor.

– Det innebär att det både kommer att tillkomma och falla ifrån verksamheter, vilket är normalt. Det har inte bara försvunnit verksamheter utan även tillkommit, exempelvis Pinchos och ytterligare en nyetablering är på gång, säger Lindroth.

Ett stort problem är tomma lokaler. Nu har bland annat har Kiruna konstgille flyttat in i tomma lokaler, den kommunala verksamheten Navet finns i en lokal på Kupolentorget och i Gallerian fyller man de tomma lokalerna med olika evenemang och pop up-butiker.

– Vi har förstått att det uppfattas som ett problem och att det har funnits en oro. Vikten av att fortsätta med att hyra ut vakanta lokaler och bostäder tog vi fasta på redan innan vi flyttade stadshuset och omlokaliserade personalen från det gamla stadshuset och ser att det är än mer viktigt nu, säger Lindroth. Det vi kan göra för att motverka att det blir tomt i centrum är att fortsätta sträva efter att hålla en låg vakansnivå i centrum både vad gäller bostäder och lokaler.

Förra sommaren upphandlades projektet Stadsliv av Kiruna kommun, Kiruna bostäder och LKAB.

– Målsättningen med Stadsliv är att skapa en attraktivt och levande Kiruna genom att fler människor ska välja att besöka centrumkärnan oftare, stanna längre och nyttja de näringsverksamheter som finns och kommer att finnas, säger Therese Lindroth.

Till syvende och sist handlar det om Kirunabornas inställning till verksamheternas överlevnad enligt Lindroth.

– De som har den största makten att påverka huruvida verksamheter ska fortsätta finnas kvar eller ej är vi Kirunabor. Det är upp till var och en av oss att handla av de verksamheter vi har om vi vill att de ska fortsätta finnas kvar, säger Therese Lindroth

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om