"Vi gör nytta i Afghanistan"

Överstelöjtnant Anders Gustafsson från Stockholm har arbetat i den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan. Han hävdar att den internationella insatsen är av stor betydelse för återuppbyggnaden av landet.I går föreläste han i Kiruna.

Peter Lindgren, chef för Lapplandsjägargruppen i Kiruna, välkomnar överstelöjtnant Anders Gustafsson som arbetat i den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan. FOTO: Alexander Linder

Peter Lindgren, chef för Lapplandsjägargruppen i Kiruna, välkomnar överstelöjtnant Anders Gustafsson som arbetat i den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-04-23 06:00
Drygt 50 000 utländska soldater ingår i den Natoledda styrkan Isaf- International Security Assistance Force- som sedan hösten 2003 arbetar i Afghanistan på uppdrag av och med mandat från FN:s säkerhetsråd. Drygt 400 av dem är svenskar och de befinner sig i norra Afghanistan. Under 2009 kommer antalet svenskar att utökas till cirka 500.
Valår
Överstelöjtnant Anders Gustafsson vet vad det innebär att arbeta där. Han har under perioden april 2007 till oktober 2007 tjänstgjort som rådgivare till brigadchefer i den afghanska armén. Han berättar att det handlar om att hjälpa armén att skapa en strukturerad verksamhet. Meningen är sedan att den afghanska armén ska klara sig på egen hand.
- Det är fråga om hjälp till självhjälp. Vi gör nytta där, absolut, säger han.
Isaf:s huvuduppgift är att skapa säkerhet för att underlätta för de afghanska myndigheterna, biståndsaktörer och FN att bygga upp landet igen. Det går dock sakta framåt. I södra delen av landet är det oroligt och Anders Gustafsson tror att det kommer vara extra stökigt i år då det är valår. Han menar att det finns de som vill ställa den nuvarande presidenten Hamid Karzai i dålig dager.
- Talibanerna anser att han är en marionett styrd av västerländska länder.
Innan talibanerna fråntogs makten 2001, styrde de landet med järnhand. Efter några år i skymundan har de åter blivit starkare och det är främst i den del av landet som gränsar till Pakistan.
Skulle du kunna tänka dig att återvända dit?
- Får jag chansen gör jag det. Man blir så engagerad och vill hjälpa till att bidra till att få det här landet på fötter igen. Det är svårt att inte bli berörd när man är där.
Micael Lagerwall från Lapplandsjägargruppen är en av få Kirunabor som varit med i arbetet. Han har varit där i två omgångar, senast våren 2006. Han berättar att det finns många minnen han alltid kommer att bära med sig.
- Att se glädjen hos barnen som fick leka med drakar igen och flickorna som fick gå i skola, säger Micael Lagerwall.
I går kväll föreläste Anders Gustafsson i Malmfältens folkhögskola i Kiruna. Det var Norrbottens norra försvarsutbildning som tagit initiativ till att bjuda upp honom. Även Lapplandsjägargruppen stod som arrangör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om