Det var lite drygt ett år sedan upphandlingen av färdtjänst- och sjukresor i Kiruna blev klar. Lösningen innebar att Länstrafiken och ett privat taxibolag fick dela på uppgiften. Länstrafiken bildade ett eget bolag för att säkra de lite knepigare transporterna där brukaren exempelvis behöver ligga ner eller sitta i rullstol, medan det privata taxibolaget fick ansvar för resor där det fungerar med en vanlig bil.
Båda parter saknade erfarenhet av att köra i Kiruna. Länstrafiken fick både köpa in ett antal nya fordon och rekrytera och utbilda ny personal.
Läs mer: "Nytt färdtjänstavtal undertecknat"
Läs mer: Zakrisson: "Förstår att det är besvärligt"
Kenneth Johansson kallar den allra första tiden, precis vid övergången, för "en katastrof". Till saken hör att ett lokalt taxibolag i Kiruna tvärt slutade ta de här körningarna när resultatet av upphandlingen offentliggjordes. Det gjorde övergången runt årsskiftet extra tuff.
– Det har varit ett ganska jobbigt år för personalen när det gäller Kiruna och det har varit mycket förseningar och problematik. Ingen som körde där uppe var ju riktigt van. Men nu kan man säga att vi har fått en stabilitet. Vi är inte riktigt nöjda naturligtvis, men vi gör ett pågående förbättringsarbete för att utveckla det här ännu mer.
Men när personal på sjukhuset bokar en sjukresa och säger till att det behövs en barnstol så ska väl den utrustningen finnas när taxin kommer?
– Jo, det har vi ställt som krav. Det kanske inte finns i alla bilar men man har ju en station där man kan åka förbi och hämta den typen av utrustning, säger Kenneth Johansson, och lägger till att det kanske blivit något missförstånd om av för slags barnstol som behövdes i det här fallet.
Han berättar att avvikelser som kommer in hanteras kontinuerligt. Hur feedbacken till utföraren förmedlas varierar.
– Vi vill ju ha in synpunkter så att vi kan förbättra oss och vi fortsätter jobba för att komma upp i en bättre nivå. Vi är inte riktigt där än. Men som jag ser det nu är krisen bort och vi börjar få till en stabilitet i verksamheten. Den är fortfarande hyfsat känslig när det inträffar saker och ting. Det vill vi bygga bort och det jobbar vi med, säger Kenneth Johansson, vd Länstrafiken i Norrbotten.