Under tisdagen kom ett pressmeddelande Skandias årliga rapport över kommunernas pensionsskulder. Sveriges kommuners höga pensionsskulder är ett hot mot den framtida välfärden, är budskapet.
I ett separat dokument kommenteras Kirunas pensionsskulder med rubriken: ”Risk för skattehöjning - konsekvensen av Kirunas pensionsskuld”.
När NSD når Kirunas ordförande i kommunstyrelsen Kristina Zakrisson (S) reagerar hon starkt mot Skandias påstående:
– Det låter märkligt. Vi riskerar definitivt inte en skattehöjning på grund av pensionsskulder.
Genomsnittsskulden per invånare i Sveriges kommuner är 23 000 kronor. Även om Kirunas pensionsskuld är högre än snittet är den lägst i länet, poängterar Zakrisson.
– 2013 låg den totala pensionsskulden på 819 miljoner kronor. 2017 låg den på 512. Vi har jobbat aktivt och fått ned skulden med omkring 300 miljoner.
Enligt Zakrisson är den stora pensionsskulden ett problem som kommunen identifierat redan för åtta år sedan när hon tillträdde som kommunalråd och en fråga som prioriterats under tiden.
– När vi har haft överskott för något år sedan - då betalade vi av på pensionsskulden. När vi fick in stora summor från LKABs som vi då inte behövde använda - då betalade vi också av på pensionsskulden och sedan betalade vi tillbaka LKAB-pengarna.
Skandias affärsansvarig för offentliga affärer Greger Gustafson menar att det blivit fel:
– Det är ett PR-bolag som har formulerat det här pressmeddelandet och försökt få fram exempel.
Gustafson menar att Skandia vill upplysa politiker och medborgare om pensionsskulden som tenderar att glömmas bort och därför kan slå hårt inom några år och tvinga kommuner till besparingar, skattehöjningar och nedskärningar när en stor grupp 40- och 60-talister vill ha ut sin pension. Där är Kiruna inte något bra exempel - snarare tvärt om:
– Frågar du mig så är inte Kiruna det bästa exemplet på kommuner som behöver vidta åtgärder - snarare ett positivt exempel på hur man kan gå till väga.
Riskerar det inte att framstå som oseriöst när ett PR-bolag vinklar det på det här sättet?– Jag behöver ha ett samtal med dem för att se hur vi kom fram till det.
Det finns bättre exempel. Det vi vill är att öka medvetenheten och få fler engagerade för att skapa finansiella planer för avbetalningen av pensionsskulder.