"Vi är livrädda att backa på ett barn"

Kiruna kommun vidhåller att postlådorna ska placeras på tomtgränsen även om det innebär att postbilarna måste backa.Nu tar brevbärarna till i Kiruna orda.- Vi är livrädda att backa på ett barn, säger skyddsombudet Gunder Bäck.

KIRUNA2010-09-22 06:00
Frågan om postlådorna i Kiruna började redan 2002 när Kiruna kommun skickade första skrivelsen om att lådsamlingarna fördyrade kostnaderna för snöröjningen.
För tre år sedan beslutade kommunfullmäktige att lådsamlingarna ska bort och att postlådorna ska flyttas till villatomterna.
Innan beslutet skulle verkställas i höstas gick Posten ut med information till villa-ägarna om hur lådorna skulle placeras ut.
Överens om tomtgräns
På vissa områden där var ont om utrymme. Posten och Kiruna kommun kom därför överens om att gränsen där asfalt möter gräset kunde betraktas som tomtgräns.
Posten har uppfattat det som en generell överenskommelse för alla områden.
Under de senaste veckorna har personal från Posten har knackat på hos kunder och bett dem flytta brevlådorna så att förarna ska slippa backa med postbilarna.
Posten hävdar att det bygger på ett andra möte med kommunens tjänstemän om att uppgörelsen ska gälla överallt.
Informationen har inte nått fram eller godkänts av kommunchefen Stefan Hämäläinen och biträdande kommunchefen Mats Dahlberg.
Nu lyfter de frågeställningen till en hög-re nivå.
Apropå Postens dörrknackningar skriver Hämäläinen till Posten Sveriges operative chef Peter Brännström: "Kiruna kommun är beredd att finna en förhandlingslösning, men vi kan inte ta ansvar för desinformationen som pågår".
Han anser att de arbetsmiljöproblem som har lyfts fram är en fråga för Posten att hantera.
Tommy Tedestrand, brevbärare och sektionsordförande vid Sekofacket i Kiruna, anser att det borde ligga i allas intresse att problemen blir lösta.
Bär på ständig oro
- Kiruna kommun kan vara delaktig att minska miljöpåverkan och förbättra vår arbetsmiljö. Det innebär påfrestningar för kroppen om vi måste backa eller kliva ur bilen. Dessutom innebär det en psykosocial belastning, säger han.
Gunder Bäck tillägger:
- Vi bär på en ständig oro och rädsla att backa över någon. Det är barnrika områden på villaområdena. Vi hade en olycka i maj och vi vill inte vara med om det igen, säger han.
Gunder Bäck har själv varit ute och träffat kunder och enligt honom finns det en stor förståelse för brevbärarnas situation.
- De flesta har inte alls haft något emot att gå oss till mötes, säger han.
Posten och kommunen har bokat in ett nytt möte på fredag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om