Historien om hotell Arctic Eden är minst sagt snårig. Det börjar med att Jan Grönberg säljer Hotell Rallaren till LKAB när gruvbrytningen kommer allt närmare Kiruna. Det är i april 2011.
Ville investera
Planen från Grönbergs sida var hela tiden att återinvestera pengarna från Rallaren i Hotell Arctic Eden som han köpte årsskiftet 2005-2006.
För att kunna göra det utan att skatta på vinsten så fonderade hans företag pengarna i tre år. Om man sen inte återinvesterar pengarna på de tre åren så drabbas man av en straffskatt, förutom att man måste skatta på den ursprungliga vinsten.
– Vi har hela tiden varit öppna med våra planer på att investera i Eden, och LKAB har inte haft något att säga om det. De har till och med hjälpt oss att utforma kontrakten så att pengarna skulle gå att fondera, säger Jan Grönberg.
Men när det var dags att ansöka om ny detaljplan för att möjliggöra en utbyggnad av Arctic Eden tog det tvärstopp. LKAB överklagade detaljplaneändringen och menade att investeringen är för stor.
– Uppriktigt sagt blev jag otroligt förvånad. Jag fattade inte hur Göran (Olovsson, tidigare ansvarig för samhällsomvandlingen i Kiruna reds. anm.) kunde skriva under överklagan med tanke på att vi hade suttit och pratat hur vi skulle göra, säger Jan Grönberg.
"Finns inget 'nya Kiruna'"
I överklagan skriver LKAB bland annat att investeringen riskerar äventyra lönsamheten för fortsatt gruvdrift, det eftersom LKAB måste köpa fastigheten när gruvan närmar sig. De menade också att Jan Grönberg borde vetat om gruvans expansion redan när han köpte hotellet 2006.
– Det är helt sjukt med tanke på att vi fick kartor 2010 som fortfarande visade att området inte skulle påverkas före 2050. Jag tror inte ens LKAB visste om det här 2006. Gjorde de det så har de ju vilselett hela kommunen, säger Jan Grönberg.
Han menar att man från Arctic Edens sida gjort allt för att få igenom tillbyggnationerna.
– Vi har krympt utbyggnationen och även ritat på hur det skulle se ut att bygga på plintar, så byggnaderna skulle gå att flytta. Det fick kommunen göra med sitt äldreboende, men för oss är det tvärstopp, säger Jan Grönberg.
LKAB säger att de erbjudit dig att köpa hotellet?
– De har frågat hur jag ställer mig till att investera i "nya Kiruna". Alla vet ju att de måste köpa hotellet, inget tvivel om den saken. Får vi en lika centralt belägen tomt och ett likadant hotell är det inga problem, vi är inte intresserade av pengarna. Men grejen är - det finns inget "nya Kiruna", säger Jan Grönberg.
Samtidigt uppgav LKAB i en artikel i NSD i början av februari att man "försöker fokusera på de områden där det är mer bråttom" och att man dragit ner på takten vad gäller uppköp på Norrmalm.
Oroad för framtiden
Nu ligger ärendet hos högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen (se artikel intill). Jan Grönberg och hans företag sitter fast och nu oroar han sig för framtiden, även för sina anställda.
– Det är inte bara oss det gäller. Vi har ett 40-tal anställda, många som inte ens kan svenska. De kommer definitivt inte kunna få jobb i LKAB. För några år sen hade vi 100 % av verksamheten i Kiruna. Idag är det 70 % och till sommaren 50 %. Om LKAB får som de vill så har vi ingenting överhuvudtaget kvar i Kiruna om åtta år. Det kan inte vara så det är tänkt att fungera, säger Jan Grönberg.
Samtidigt är han oroad över vad som nu kommer hända, när han väljer att berätta sin historia.
– LKAB är en av våra största kunder. Vad händer om vi ställer oss upp?