Vem ska bära huvudansvaret för saneringen av sjön?

Det är inte självklart att det blir kommunen som kliver in som huvudman för saneringen av Ala Lombolo efter SGU. Det menar kommunjuristen Ann-Catrin Fredriksson, som sitter med i styrgruppen för projektet.

Det är inte självklart att kommunen ska ta över som huvudman för saneringen av Ala Lombolo efter SGU, det menar kommunens jurist Ann-Catrin Fredriksson.

Det är inte självklart att kommunen ska ta över som huvudman för saneringen av Ala Lombolo efter SGU, det menar kommunens jurist Ann-Catrin Fredriksson.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-04-27 21:00

– Jag har inte uppfattat att det finns någon automatik i det, frågan är ju om kommunen tar huvudmannaskapet. Vi har en gång i tiden sagt att vi inte skulle göra det, det var därför vi bad länsstyrelsen att de skulle tillfråga SGU. SGU har varit huvudman under en ganska lång tid, säger Ann-Catrin Fredriksson. 

Enligt henne finns det två delar, det ena är att kommunen eller SGU måste vara huvudman om staten ska kunna gå in och stötta en sanering. 

– Det andra är LKAB:s behov som verksamhetsutövare. De kan ha huvudmannaskapet men då kan det inte utgå något statlig stöd. Nu tror inte jag att det är finansieringen som är det stora problemet, även om den kan bli väldigt hög, utan det är osäkerheten om hur det här ska göras. Det har ju varit SGU:s uppdrag att via olika pilotprojekt hitta den lämpligaste metoden. Och vad SGU har sagt är att de ska utforma ett åtgärdsförslag innan man lämnar. 

– Men om kommunen går in som huvudman eller inte är en fråga som vi bereder just nu och den kommer att lämnas till politiken, säger Ann-Catrin Fredriksson. 

Vad får det för betydelse för projektet att SGU kliver av som huvudman? 

– Det kan inte jag svara på idag, det vet jag inte. Det är så många dimensioner på det här. Om inte gruvdriften hade funnits så att vi får en sprickbildning som rör Ala Lombolo, då hade det kanske inte varit så aktuellt med en sanering, det ligger bra där det ligger. Börjar man röra i det, och det är det som har varit problemet, hur ska man i så fall röra i bottensedimentet. 

Är det oroande att SGU kliver av? 

– Det jag tycker är oroande, det är min personliga uppfattning men jag är inte miljöingenjör, jag är inte forskare eller geolog, jag upplever att det fortfarande inte är klarlagt hur saneringen ska gå till. Hur man ska hantera det. 

Frågan är också var det miljörättsliga ansvaret ligger om saneringen går fel och föroreningarna, däribland stora mängder kvicksilver, hamnar i vattendragen. 

– Det som är mitt kompetensområde, och där jag ännu inte har några svar, är vilken koppling som kan finnas mellan miljöansvaret och huvudmannaskapet om kommunen tar på sig ett huvudmannaskap och vad som då händer om saneringen misslyckas. Det är en av de brännande frågorna i min värld, säger Ann-Catrin Fredriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!