I en tidigare artikel uppgav Vattenfall vattenkrafts vd Christer Ljunggren att tillgången på el inte är något problem. Energiöverskottet och utbyggnad av fler energikällor är tillräckligt.
Men ekvationen är svår att få ihop.
Region Norrbotten tog i höstas fram en utredning (se faktaruta) som slog fast att norra Sveriges elbehov fram till 2028, där bland andra Hybrit och Northvolts batterifabrik ingår, motsvarar 2 400 megawatt (MW). I rapporten konstateras att överskottet här uppe är 3 000 MW.
Den 23 november avslöjade LKAB sina planer på fossilfri järnsvampsproduktion. Gruvbolaget beräknar att processen, framför allt vätgastillverkning, kräver 55 terawattimmar (TWh) per år.
Det innebär en medeleffekt på 6 300 MW om LKAB kör dygnet runt. Men vätgastillverkningen är sannolikt tänkt att köras de tider när vindkraften levererar och priset är lågt. Om tillverkningen står stilla halva tiden krävs en effekt på 12 600 MW.
Lägg till södra Sveriges elbrist och avvecklingen av kärnkraften. Ulf Moberg, teknisk direktör vid Svenska kraftnät, var i en tidigare artikel skeptisk till att vindkraften kan täcka behovet.
– Det är alltid vanskligt att sia om framtiden. Men nej, jag tror inte det, sade Moberg.
Hur ser lösningen ut enligt Vattenfall? Vi försöker få en intervju med Andreas Adolfsson, expert på kraftsystem vid Vattenfall eldistribution, men det går inte att lösa.
Vattenfall vill inte svara på frågor om hur man anser att det svenska kraftsystemet påverkas av planerna på fossilfri järn- och stålframställning. Inte heller på hur elbehovet påverkas av kärnkraftens avveckling. Bolaget hänvisar till Svenska kraftnät.
Övriga frågor vi mejlat som underlag för intervjun besvaras via mejl av Agneta Molinder, pressekreterare på Vattenfall eldistribution.
Hur ser ni på LKAB:s planer och elbehov om 55 TWh/år, och hur skulle det påverka Vattenfalls 150 kV-nät (kilovolt) i norra Sverige?
"Vi kommenterar inte enskilda kunder. När vi får in en ansökan från kund görs en bedömning i varje enskilt fall vad som krävs för anslutning. I många fall krävs förstärkningar av transmissionsnätet, som kan ta tid. Men vi har fortfarande en skyldighet att ansluta utifrån efterfrågan".
Är det realistiskt att klara LKAB:s årsförbrukning med vindkraft?
"Alla kraftslag ingår i energisystemet, och vi har i dag överskott på el".
Enligt Hybrits samrådsunderlag krävs en medeleffekt på 400–600 MW för att driva demoanläggningen. Hybrit planerar att tillverka vätgas när tillgången på el är god och stå still andra tider. Det innebär att Luleås effektbehov kan öka från dagens 200–250 MW till uppskattningsvis 1 000 MW.
Bland annat därför planerar Vattenfall två 150 kV-ledningar med upp till 35 meter höga stolpar från stamnätstationen i Svartbyn till Hertsöfältet.
Två olika källor som vi kontaktat ser planerna som anmärkningsvärda. De anser att ledningen borde vara en fråga för Svenska kraftnät och att volymerna kräver stamnät, 400 kV-ledningar.
Vattenfall kommenterar uppgifterna så här:
"De dubbla 150 kV-ledningar som planeras för att förstärka elnätet i Luleåområdet beror på en växande region med ett ökat antal anslutningsförfrågningar. Två ledningar ger oss mer överföringsförmåga än en, och är beräknade utifrån hur anslutningsläget ser ut idag. De motsvarar i effekt ungefär detsamma som en 400 kV-ledning. Vår bedömning är att de räcker till de anslutningar som nu ska göras. Enligt ellagen kan vi inte bygga på spekulation. Om regionen fortsätter att växa framöver kan det inte uteslutas att också fortsatt utbyggnad kommer att krävas".
Svenska kraftnät vill inte lägga sig i ärendet.
– Vattenfall har förstahandskontakt till de som vill ansluta sig till deras nät och gör sin egen bedömning. Om de inte har kapacitet så skickar de det vidare till oss, säger Ulf Moberg.
Är ni intresserade?
– Vi är väldigt hårt ansträngda av elbristen som ett flertal städer i södra Sverige har. Vi jobbar mycket med det, bland annat att förstärka stamnätet nord–syd.
Om Hybrit i stället placeras i Malmberget har det talats om en ledning från Porjus till Vitåfors. Men Vattenfall vill inte svara på om man fått någon förfrågan från Hybrit om hur effektbehovet ska lösas då.
"Vi kommenterar inte enskilda kunders förfrågningar, och bygger inte på spekulation. När vi får in en ansökan om anslutning från kund, så har vi en skyldighet att ansluta", skriver Agneta Molinder.