– Jag har inte fått något brev eller post från dem. Det är skrämmande hur Vattenfall kör över folk, säger Hanna Henriksson.
Asparna på Hanna Henrikssons tomt i Keräntöjärvi planterades av hennes far och ena bror för nära 40 år sedan. Att det blev fyra stycken beror på att syskonskaran bestod av just fyra barn. Idag är bara Hanna Henriksson kvar i livet. Och nu står alltså bara en asp kvar.
I slutet av oktober kontaktades hon av sin kusin Birger som bor i Keräntöjärvi året om.
– Han ringde och berättade att de kapat tre av asparna och att de lämnat dem i en hög vid vägen. Vad sjutton tänkte jag, det är ju mina aspar! säger Hanna Henriksson.
Det enda hon hade fått information om tidigare var att Vattenfall skulle sätta upp ett elskåp på hennes tomt.
– Skåpet skulle de sätta upp på andra sidan vägen, säger hon.
Anledningen till att asparna fällts är att de stod nära den luftburna elledning som förser Hanna Henrikssons stuga med el. De ska ha stått omkring en meter ifrån ledningen, men enligt Hanna Henriksson har trädens grenar aldrig varit nära kabeln. Och detta under tiotals år.
– Om de ringt mig hade jag sagt att de kunde ta bort kvistar. Men Vattenfall tar inte hänsyn till någonting. Nu har de gjort en jävla tavla. Jag blir inte så här arg ens vart tionde år, säger hon.
Roger Lindmark, Vattenfall:
– Vi skickar ut en avisering där vi meddelar att vi jobbar med ledningsröjning och vad vi avser göra. Där finns också alltid en kontaktperson som man kan ringa om man har frågor. I det här fallet har en avisering skickats ut, säger Roger Lindmark.
Han kan emellertid inte se när aviseringen, som ska likna ett vykort i A5-format, har skickats ut.
– Det som hänt är djupt olyckligt. Jag kan förstå hennes reaktion. Vår ambition är att ha ett gott samarbete med markägare. Det är just därför vi skickar aviseringarna i förväg så att man ska kunna ta kontakt om man har frågor, säger Roger Lindmark.
Vattenfall väntar inte på någon form av bekräftelse från markägaren innan röjningsarbetet sätter igång.
Kan ni förbättra ert sätt att informera markägare om planerade arbeten?
– Det kan vi säkert. Vi tittar till exempel på om det är vissa grupper som inte får våra aviseringar och vad det kan bero på. I vissa fall är markägarna bosatta långt bort. Ibland kan det uppstå ett glapp mellan aviseringen och tiden då arbetet utförs. Det kan också vara så att kortet vi skickar ut misstas för ett vanligt vykort eller reklam, säger Roger Lindmark.
Enligt Hanna Henriksson har asparna stått på samma avstånd till elledningen i 10-tals år. Hur kommer det sig att asparna bedömdes vara ett problem först nu?
– Vi har nått nya krav på oss. Förut fick träd och grenar vara närmare ledningar, men reglerna i vår bransch har stramats åt successivt. Vi måste röja bättre och det finns regler om att buskar och träd över en viss höjd inte får stå nära elledningar, säger Roger Lindmark.
En kollega till Roger Lindmark ska ha sagt att de som fällde asparna talar dålig svenska, vilket kan ha påverkat hur arbetet utförts, enligt Hanna Henriksson.
– Det känner jag inte till. Det ska inte vara ett skäl till att det blir fel, säger Roger Lindmark.
Hanna Henriksson överväger att med sina barns hjälp polisanmäla Vattenfall.