– Det känns väldigt kul, vi har aldrig smygsläppt en bok förut, säger Alexandra Coelho Ahndoril.
Varken hon eller maken Alexander Ahndoril, människorna bakom pseudonymen Lars Kepler, har varit i Kiruna tidigare.
Under torsdagskvällen deltog de i ett författarmöte inför publik i Folkets hus och det var där publiken kunde köpa den nya boken. Officiellt släpps den i fem länder den 26:e oktober.
Författarparet besöker många bokfestivaler men tackar också nej till många. De har tre barn ihop och eftersom de skriver tillsammans och gör framträdanden ihop kan de inte vara borta från barnen hur länge som helst.
Men att som författare vara tillgänglig för sin publik tycker de är viktigt.
– Vi är nyfikna på våra läsare. Utan läsare inga författare kan man säga, säger Alexander Ahndoril.
Under onsdagen var de på världens största bokmässa i Frankfurt.
Är det inte speciellt att först jobba intensivt med en bok för att sedan åka runt och prata om den och ert författarskap med en massa människor?
– Jo, det är som två olika världar. Man går från att hasa runt i mjukisbyxor och äta vid datorn till det här, säger Alexandra Coelho Ahndoril.
Alexander Ahndoril fortsätter:
– Att träffa våra läsare i Sverige, våra böcker utspelar sig ju här, är viktigt. Det ger en bra bakgrund. Som författare måste man vara en del av världen.
Lars Keplers välkände hjälte, Joona Linna, är inte med i den nya boken.
– Alla Keplers läsare kommer känna igen sig. Det är en thriller som alla Keplers böcker och den är halsbrytande och läskig, vi lyckas alltid hamna där, säger Alexandra Ahndoril.
Bokfestivalens ena huvudarrangör, Tora Lindberg från Kiruna Bokhandel, är glad för att Kepler kommit upp.
– Det är en ära, vi är jättestolta. Det känns väldigt roligt att få upp aktuella författare och att publiken kommer kunna köpa boken ikväll är en jättestor grej, säger hon.
Onsdagens bokmässa, där lokala författare och förlag visade upp sina böcker och fick tillfälle att tala med bokintresserade och med varandra, tycker Tora Lindberg blev riktigt lyckad. Programpunkten, som var ny för året, kommer dyka upp nästa år också.
Författarbesöken på skolor i staden är hon också glad över, och passar på att berömma personalen vid Kiruna Stadsbibliotek som arrangerat dem.
Läs mer: "Vi skriver för den magiska mellanåldern"
En annan aktuell författare som kommit upp är Sara Lövestam. Hon är aktuell med boken Önska kostar ingenting, del två i serien om Kouplan - en papperslös invandrare från Iran som försörjer sig som privatdetektiv.
Sara Lövestam har heller aldrig besökt festivalen.
– Jag blev jätteglad över inbjudan, jag gillar att åka norrut. Jag har släkt över hela Norrbotten, säger hon.
Enligt henne har Kiruna Bokfestival gott rykte i bokbranschen.
– Det pratas mycket mellan författare och på förlagen om vilka arrangemang som är välordnade. Att man som författare känner sig omhändertagen och att arrangörerna gjort reklam och marknadsfört arrangemanget.
Hon tycker också att det är viktigt att författare är tillgängliga för sina läsare.
– Jag tänker att det är viktigt för båda sidor, att det är kul och viktigt för läsarna som kanske blivit berörda och vill dela med sig av sina upplevelser och ställa frågor. Men det är också roligt för oss, som suttit länge med våra tankar och skrivit, att höra vad läsarna tycker.