Världspolitik på agendan

För ett par timmar blev Kiruna stadshus centrum i världspolitiken. USA:s utrikesminister John Kerry svarade på frågor om Syrien, Rysslands dito Sergej Lavrov om amerikanska spioner.
Från samiska rådet kom svidande kritik mot behandlingen av Arktis urfolk.
- I Kirunaområdet betyder företagsansvar inget ansvar, sa Áile Javo, företrädare för det samiska rådet.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja, USAs utrikesminister John Kerry, Kanadas hälsominister Leona Aglukkaq, Sveriges utrikesminister Carl Bildt, Danmarks utrikesminister Villy Sovndal, Norges utrikesministerEspen Barth Eide, Islands utrikesminister Hermann Ingolfsson under det atrktiska rådets möte i Flkets hus i Kiruna.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja, USAs utrikesminister John Kerry, Kanadas hälsominister Leona Aglukkaq, Sveriges utrikesminister Carl Bildt, Danmarks utrikesminister Villy Sovndal, Norges utrikesministerEspen Barth Eide, Islands utrikesminister Hermann Ingolfsson under det atrktiska rådets möte i Flkets hus i Kiruna.

Foto: Foto: Hans-Olof Utsi / SCANPIX

KIRUNA2013-05-15 17:12

Säkerhetspådraget var påtagligt för de Kirunabor som passerade stadshuset på onsdagens förmiddag.

Polispatruller hade omringat stadshuset, för dagen avspärrat med polistejp, och till ingångens säkerhetskontroll ringlade kön lång.

Framför stadshuset protesterade ett flertal organisationer, däribland Greenpeace, bland annat mot att Arktiska rådet inte gjort något för att förhindra oljeborrning i Arktis.

USA:s utrikesminister John Kerry anlände sist av ministrarna. När han funnit sin plats, vid samma bord som den ryska kollegan Sergej Lavrov, inleddes mötet med korta anföranden av samtliga ministrar från de arktiska länderna.

På de fem minuterna de hade att tillgå så hann de flesta med att berömma Sverige för sin insats under den två år långa perioden som ordförandeland. Utrikesminister Carl Bildt fick flera gånger påminna om tiden.

Bland de mer konkreta resultaten av mötet finns bland annat signeringen av ett avtal om beredskap i händelse av oljeläckage i Arktis.

Man enades också kring "Kirunavisionen", ett dokument där en lös agenda för framtiden formulerats. Bland annat nämns ekonomiskt samarbete som en prioritet för rådets fortsatta arbete.

En annan viktig del av den överrenskommelsen är att flera icke-arktiska länder antagits som observatörer i Arktiska rådet, bland annat Kina, Singapore, Indien och Japan.

- Den uppenbara kopplingen mellan till exempel Singapore och Arktis är sjöfarten, sa Carl Bildt efter mötet.

Utöver de arktiska staterna är även ett flertal urbefolkningar från de olika länderna representerade i Arktiska rådet.

Samiska rådet, som samlar företrädare från samer i alla de arktiska länderna, är en av de organisationer som har ett permanent medlemskap.

- Den svenska staten säger att gruvbolagen ska respektera samernas rättigheter. Bolagen säger bara att de följer svensk lag. I Kirunaområdet betyder företagsansvar inget ansvar, sa Áile Javo.

Hon menade i sitt anförande att staten under förra året spenderade miljoner på att få hit stora gruvbolag, men att det under samma tid spenderades noll kronor på att tillvarata samernas intressen.

- Kolonisationen av samernas och andra urfolks land är inget som ligger i det förflutna, det pågår än idag, sa Áile Javo.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt höll inte med om kritiken.

- Det har alltid varit en avvägning mellan gruvnäring och de samiska rättigheterna, det är en månghundraårig tradition, sa Carl Bildt vid en kort frågestund efter att mötet avslutats.

Han menade att gruvnäringens expansion är positivt för hela Sverige, och inte minst Kiruna.

- Kiruna hade ju inte funnits överhuvudtaget om det inte var för gruvan, sa Carl Bildt.

Carl Bild valde att framhålla regeringens arbete med rovdjurspolitiken som ett mått på att man tar samernas oro på allvar.

Vad gäller markfrågan såg utrikesministern inga problem.

- De har ju mark. Det är inte som att hela Sverige är en gruva - huvuddelen av Sverige är ju inte en gruva, sa Carl Bildt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!