Vårdutbildningen som försvann

Ansökningarna till Vård- och omsorgsprogrammet i Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala har minskat de senaste åren. Men nu tar det tvärstopp.

Roger Suup (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Roger Suup (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Foto:

Kiruna2014-04-08 08:06

Tidigare har man kunnat driva egna utbildningar på varje skola. De senaste två åren har det varit så få ansökningar att man samkört utbildningarna mellan de olika skolorna inom Lapplands Gymnasium. Eleverna som idag går ettan och tvåan på Vård- och omsorgsprogrammet är mellan 15 och 20 stycken per årskurs. Men i år räcker inte de fyra kommunernas samlade ansökningar till för att starta utbildningen. Det är nämligen bara fem antagna till programmet inom hela Lapplands gymnasium.

– Jo det stämmer. Vi tog ett beslut förra veckan. Vi har stoppat antagningen till Vård- och omsorgsprogrammet på alla skolor, säger Per Wennebjörk, biträdande gymnasiechef för Lapplands gymnasium.

Intresset för utbildningen är iskallt. Detta trots att man i vissa kommuner vidtagit åtgärder för att göra det mer attraktivt för ungdomarna.

– Kiruna har ju varit en föregångskommun när det gäller att marknadsföra utbildningen. De har garanterat sommarjobb under utbildningen och tillsvidareanställning efter examen. De elever som går ut nu har ett guldläge med flera jobb att välja på. Men det har ändå inte räckt för att popularisera utbildningen, säger Per Wennebjörk.

Till hösten blir det ingen skolstart. Istället börjar arbetet med att få sökande till utbildningen. En heldagsworkshop mellan kommuner, landsting, lärare, elever och alla intressenter kring programmet är planerat preliminärt till augusti.

– Vi ska konkret se på hur vi kan öka utbildningens attraktivitet. Vad kan kommun och landsting göra för att bidra? Det krävs att alla parter gör någonting extra. Det är absolut nödvändigt för att klara rekryteringarna i framtiden, säger Roger Suup, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Kiruna kommun.

Sjukvården i Kiruna och Gällivare har redan svårt att hitta personal. Från landstingets sida är nyheten som oroande.

– Naturligtvis så kommer det här att påverka våra rekryteringsmöjligheter. Det är tråkigt att man inte väljer det här programmet. Utbildningen bäddar för många sätt att gå vidare i yrket, säger Kristina Östman, närsjukvårdschef i Kiruna.

Varför ungdomarna inte söker sig till vården kan inte Kristina svara på. Men hon gissar på att det har att göra med att de åtminstone i Kiruna har väldigt låg arbetslöshet och att det erbjuds arbeten med mycket högre lön än man kan få inom vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om