Vårdanställda på kurs i social dokumentation
Vad kan man skriva i en vårdtagares journal inom äldreomsorgen utan att det upplevs som kränkande?Sådana svåra avvägningar har omsorgspersonalen i Kiruna fått utbildning i.
Personalen har en skyldighet att föra anteckningar om vilka behov vårdtagaren - eller kunden som det heter inom omsorgen i Kiruna numera - har.
Men hur mycket behöver man skriva ned för att kundens behov ska tillgodoses och vad ska man lämna för att inte kränka integriteten?
Många gränsfall
Och vilka ord kan man använda för att beskriva kundens agerande och vilka bör man undvika?
- Jag brukar säga att man ska beskriva den faktiska verkligheten utan att göra någon värdering. Men det finns många gränsfall och det har blivit många intressanta diskussioner i grupperna, säger Lena Mäkikaltio, utbildare i företaget Vision LMK.
Alla 500 anställda i äldreomsorgen och hemtjänsten har fått en utbildningsdag i ämnet. Ett 40-tal mentorer har fått ytterligare två dagars vidareutbildning.
Kursen presenterades i går av Maj-Lis Ejderlöf, chef för boendeavdelningen och utbildningssamordnaren Margareta Lejon.
Den ingår i utbildningssatsningen Kompetensstegen som är delvis statligt finansiserad. Satsningen inleddes redan 2006 och kursen har därmed kunnat räddas undan köptstoppet som nyligen trätt i kraft i Kiruna kommun.
Exempel diskuterades
Birgit Kuoksu arbetar inom hemtjänsten och är en av alla anställda som har brottats med de här frågorna under utbildningsdagen. Hon säger att det är många exempel från verkligheten som har kommit upp för diskussion.
- Vi kan bli kallade diverse öknamn, vilket kan vara viktigt att skriva ned eftersom det säger en del om kundens behov. Däremot behöver man ju inte skriva exakt vad vi blir kallade, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!