"Vår enda livlina"

Ett tjugotal chaufförer vid entreprenörsfirmor anslutna till BDX vägrade åka ner i Kirunagruvan på påskaftonen.De krävde att deras bilar skulle utrustas med gasmätare.

Jan-Erik Henriksson är en av chaufförerna vid de BDX-anslutna företagen som vägrade åka ner i Kirunagruvan på påskaftonen. Orsaken är både kravet på gasmätare och den nya rutinen som enligt honom har till syfte att friskriva BDX från ansvar vid olyckor.FOTO: HANS STERNLUND

Jan-Erik Henriksson är en av chaufförerna vid de BDX-anslutna företagen som vägrade åka ner i Kirunagruvan på påskaftonen. Orsaken är både kravet på gasmätare och den nya rutinen som enligt honom har till syfte att friskriva BDX från ansvar vid olyckor.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-04-10 06:00
Det har varit en turbulent påsk
i Kirunagruvan.
På långfredagen orsakade en lastbilsbrand kraftig rökutveckling i gruvan, vilket orsakade
aktiviteter både hos LKAB och entreprenörssammanslutningen BDX.
Under påskaftonen lät LKAB genomföra en brandbesiktning av alla fordon.
Enligt uppgifter till NSD var det många fordon som inte klarade besiktningen.
I ett företag ska det bara ha varit ett av sex fordon som klarade besiktningen.
Vägrade skriva på
Samma dag tog BDX fram en ny rutin där förarna ska protokollföra en daglig okulär översyn av lastbilarna som kör upp gråberg från gruvan.
Det tolkades som att förarna själva skulle ta ansvar för even-
tuella olyckor. De vägrade skriva på innan de hade fått gå igenom de nya rutinerna med facket.
Samtidigt krävde chaufförerna att deras lastbilar ska utrustas med gasmätare för att kunna varna för nitrösa gaser från dieseltrafiken och sprängningar.
Plockat bort mätare
Det ledde till att 18 lastbilar vid produktionstillredningen stod stilla under hela påskaftonen. Chaufförerna vägrade köra ned
i gruvan.
- Gasmätarna är vår enda livlina. Men i stället för att utrusta alla bilar med gasmätare har BDX plockat bort dem ur några bilar. De vill väl hålla i gång trafiken och hålla upp intäkterna, säger chauffören Jan-Erik Henriksson.
Stöder kravet
På påskdagens morgon fick alla som ville låna gasmätare från LKAB:s stab på 1  045-metersnivån och gråbergstrafiken kom i gång igen.
Harry Rantakyrö och Roger Niemi, som är regionala skyddsombud vid Metalls avdelning 1 i Malmfälten, säger att de stöder kravet på gasmätare.
- Det får inte vara någon skillnad på gruvorna i Malmberget och Kiruna eller på entreprenörer och LKAB:s egen personal, säger Harry Rantakyrö.
Total missuppfattning
BDX platschef, Anders Sundholm, säger att aktionen under påskaftonen inte handlade om gasmätarna, utan om den nya tillsynsrutinen.
- Och den har de helt missuppfattat. Det handlar om att man ska ha tillsyn för sin bil, inte att någon ska ta ansvar för eventuella skador, säger han.
Enligt Anders Sundholm har BDX hörsammat kravet på gasmätare och håller som bäst på och ska beställa en uppsättning.
Kommer alla bilar att utrustas?
- Det beror på var de kör någonstans. Det går inte att dra alla över en kam.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om