Väntan på färdtjänst: Fyra månader

Fyra månaders väntetid. Det är hur länge det tar att få besked om färdtjänsttillstånd i elva av länets fjorton kommuner.

Grönstarren väntas ta körkortet ifrån Nils Selin. Väntan på beslut om färdtjänst beräknas till fyra månader.

Grönstarren väntas ta körkortet ifrån Nils Selin. Väntan på beslut om färdtjänst beräknas till fyra månader.

Foto: Oscar Magnusson

Kiruna2018-08-22 05:00

Nils Selin är 90 år. Han bor i Kurravaara 15 kilometer utanför närmsta stad Kiruna. Efter det senaste läkarbesöket väntas han förlora körkortet eftersom grönstarren gått illa åt synen.

– Jag räknar med att få körkortet indraget. Men oavsett läkarbesked ser jag så dåligt att jag ändå inte känner mig trygg i bilkörningen. Jag ju vill inte göra bort mig, förolyckas eller orsaka en olycka för andra på vägarna, säger Selin.

Så efter läkarbesöket bestämde han sig för att ansöka om färdtjänst. Det är Regionala kollektivtrafikmyndigheten Norrbotten (RKM) som hanterar färdtjänst i elva av länets 14 kommuner. Myndigheten är ett kommunalförbund och startade 2014 med "den grundläggande ambitionen att som myndighet samordna, effektivisera och utveckla kollektivtrafiken i länet" enligt RKMs hemsida.

Det är RKM som hanterar färdtjänsten i Kiruna kommun. När Thelin ringer och vill ansöka om färdtjänst blir han förvånad över svaret:

– "Du ska inte bli förvånad om det tar fyra månader" sa de. Men vad är det som tar sån tid? Hur kan man ha så mycket att göra att det tar fyra månader att handlägga?

Kenneth Johansson är myndighetschef vid RKM. Även han blir förvånad över handläggningstiden.

– Sa du att det tar fyra månader? Det var en lång tid.

Johansson berättar att han under sommaren gav i uppdrag åt ansvarig chef att anställa en till handläggare efter att de övriga handläggarna signalerat att mer resurser behövdes.

Johansson menar att RKM fortfarande är en myndighet under uppbyggnad och att de prövar sig fram hur mycket resurser som behövs.

Ni har ändå haft igång RKM i fyra år. Har ni inte börjat se vilka resurser som behövs?

– Så är det. Men Luleå, Kiruna, Arjeplog tog vi över för två år sedan. Piteå planerar vi och då kommer det antagligen behövas ytterligare en resurs.

Även om väntetiderna är för långa i nuläget menar Johansson att det också gäller att inte ha för mycket resurser.

– Det gäller att ha optimalt med resurser - vi kan inte tillsätta för mycket. Men börjar det bli en handläggningstid på fyra månader tycker jag att det bör tillsättas ganska fort.

Man vill ju ha optimalt med resurser såklart. Men nu verkar det som att den ambitionen går ut över de som faktiskt är i behov av era resurser?

– Det blir lite så och det är inte okej. Det ska absolut inte vara fyra månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!