Det var den 25 juli som en man i 20-årsåldern skadades i en olycka på Kebnekaise. Mannen var på väg ner från Kebnekaisetoppen när han ”ramlade” i stenskravel och slog i huvudet.
Alpina fjällräddare larmades till platsen och transporterade den skadade några hundra meter ner till en helikopter som åkte med mannen till Nikkaluokta där han fördes till Kiruna sjukhus för vård av lindriga skador.
Nu kan NSD avslöja att mannen som skadade sig i själva verket åkte kana 100 meter ner för den västra ledens brantaste sluttning på Kebnekaise och att det var orsaken till olyckan.
Det sällskap som den skadade mannen umgicks med spelade nämligen in en video och la ut på internet. I videon ser man hur två män på skoj vill åka ner för den branta sluttningen omringad av vassa stenar.
”Att min vän klarade sig med endast lindriga skador är tack vare en jävla tur, tre hjälpsamma danskar och Kirunas fjällräddning- samt helikopterpersonal. Charlie slår dessutom rekord med att landa 15 meter bort från glaciärens slut och faceplantar bland stenar. Slå det.”, skriver användaren Penuttify som har lagt upp videon på Youtube.
Johan Tovetjärn, sportchef för STF:s fjällstation vid Kebnekaise, är inte förvånad att turen slutade illa.
– Att göra en rutschning på det stället tyder på att de inte har koll på fjället. Just det stället är känt för skador. Det kanske ser ut som en pulkabacka men det är inte det. Du är väldigt långt bort från räddning. Nu hade de tur och det var flygväder, säger Johan Tovetjärn.
Han får medhåll från Odd Fischer, ansvarig för fjällräddning i Norrbotten, som sett videon.
– Man tänker att dom inte tänker. De borde förstå att någonstans tar kanan slut och det är förmodligen i ett stenrös.
Han säger att ruschning är ett klassiskt misstag för fjällvandrare.
– Det händer varje sommar fjällvandrare blir trött på nervägen och vill åka ner för att spara tid och fysik.
Kostnaden för flyginsatsen beräknas att uppgå till 30 - 40 000 kronor. Men det är pengar som inte kan krävas tillbaka på grund av oansvarighet beteende, berättar Odd Fischer.
– Man kan inte göra det i Sverige, säger han.
You tube-klippet har tagits bort av användaren.