Välmående Zontaklubb firar 50-årsjubileum

För inte alls så länge sedan var det krisläge och Zontaklubben i Kiruna var på väg att läggas ned.En liten ihärdig skara kämpade på och lagom till 50-årsjubileet är krisen över.- Vi har lyckat få upp medlemstalet, säger presidenten Irene Skov.

Presidenten Irene Skov och veteranen Siw Hesselstål var två av personerna som stod i centrum när Zontaklubben i Kiruna fyllde 50 år. FOTO: Hans Sternlund

Presidenten Irene Skov och veteranen Siw Hesselstål var två av personerna som stod i centrum när Zontaklubben i Kiruna fyllde 50 år. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-03-25 06:00
Zonta är en klubb för kvinnor där nya medlemmar tillkommer genom inval. Men här finns inga konstiga riter eller mystiska hemligheter, bara social samvaro, välgörenhet och arbete för att stärka kvinnans ställning i samhället.
I lördags firade kvinnorna i Kirunas Zontaklubb att klubben blivit 50 år. Det är ett firande som man för bara två-tre år sedan inte visste om det skulle bli av.
Då genom gick klubben en generationsväxling där många äldre föll ifrån samtidigt som det var svårt att rekrytera nya.
- I början på 2000-talet var vi omkring 50 medlemmar, men många äldre tyckte att de redan hade gjort allt och valde att sluta, säger Siw Hesselstål som själv har gjort 40 år i klubben.
Hon fortsatte att verka i klubben och tur var väl det. Alla krafter behövdes för att få fart i verksamheten igen.
I dag samlar klubben ungefär 25 medlemmar och jubileet kan firas utan nedläggningshot.
Lördagen innehöll bland annat föreläsningar på dagen och middag på kvällen.
Till vardags samlas kvinnorna en gång i månaden och den sociala samvaron anges som klubbens främsta syfte.
På senare år har man också genomfört större välgörenhetsarrangemang med artister som Cyndee Peters, Zinat Pirzadeh och nu senast Py Bäckman.
Arbete via FN
Ett av de mer framgångsrika projekten via FN och internationella Zonta har handlat om att utbilda kvinnor i utvecklingsländer till arbetsledare.
Siw Hesselstål minns den första insamlingen som hon var med om för 40 år sedan. Då skulle man samla in pengar till brunnslock i Iran.
Synen på klubben bland männen i samhället var också en annan.
- De vände sig mot att vi hade inval för nya medlemmar. De tyckte inte om att tjejer bildade klubbar, säger hon.
Numera är det lika självklart att med damklubbar som att herrarna samlas i Lions, Odd Fellow eller Druiderna.
Flygpionjärens stipendium
En av klubbens stora minnesmärken över de 50 åren inträffade för bara ett par år sedan. Klubben hade under flera år försökt att få in en rymdstudent vid Institutet för rymdfysik som medlem.
2008 kunde kometforskaren Csilla Szasz väljas in och samma år fick hon Zontas internationella Amelia Earhart-stipendium, namngett efter en berömd kvinnlig flygpionjär.
- Hon fick 6 000 dollar, vilket är rätt mycket pengar. Det var himla roligt, konkurrensen om stipendiet är stenhård, säger Irene Skov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om