Socialdemokraterna utropar seger i gruvstaden

Socialdemokraterna ökade med 16 procentenheter. Nu är de återigen Kirunas största parti – men tuffa tider väntar. "Nu gäller det att förvalta väljarnas förtroende", säger Mats Taaveniku (S).

Segervittringen hängde i luften på Socialdemokraterna i Kirunas valvaka på söndagskvällen. Nu väntar ett angenämt problem, att välja vilket parti man vill samverka med de nästkommande fyra åren.

Segervittringen hängde i luften på Socialdemokraterna i Kirunas valvaka på söndagskvällen. Nu väntar ett angenämt problem, att välja vilket parti man vill samverka med de nästkommande fyra åren.

Foto: Mathias Asplund

Kiruna2022-09-12 10:06

När nästan alla rösterna räknats har Socialdemokraterna preliminärt drygt 41 procent av rösterna, att jämföra med 25 procent för fyra år sedan.

– Nu vågar vi verkligen utropa seger, säger gruppledaren Mats Taaveniku.

Hans tio veckor gamla hundvalp biter honom i fötterna. Kvällen blev sen när valvakan, på nationell nivå, blev en rysare som ännu inte avgjorts. Ett mandat skiljer sidorna åt. Men lokalt kunde det inte gått bättre, säger Taaveniku.

– Man har inte sovit så mycket men det är angenäm trötthet. Det är det bästa valresultatet sedan början av 90-talet, man kan inte tro att det är sant. Vi har haft positiva känslor hela valrörelsen, men att det skulle bli så här bra kunde man knappt drömma om.

S når inte egen majoritet men är nästan lika stora som KD, M, C och SJVP även om de samarbetar med SD.

– Nu gäller det att förvalta väljarnas förtroende. Men vi får inte egen majoritet och kommer att ta kontakt med alla partier och får se vilka vi sätter oss ner och förhandlar med.

Känns det som att stå vid en smörgåsbord?

– Litegrann är det så, men även om vi är klart största partiet är det en fördel att inte ha egen majoritet. Jag tror att en bred och bra samverkan är det bästa för kommunen.

Vilka står närmast till hand?

– Jag ska först fullfölja mitt löfte och kontakta alla. Sedan är gången att utse ett par personer som sätter sig ner och förhandlar. Men det viktigaste är att vi tar kontakt med alla de kommande veckorna.

Ni har fått 41 procent av Kirunabornas röster mot löfte om att ta itu med problemen i skolan och omsorgen. Ni har också lovat att slåss för mer vård. Hur svårt blir det?

– Med neddragningarna som skett är det stora utmaningar att ta itu med, det kommer innebära kraftinsatser från oss. Gunnar Selberg menar i sina kommentarer att vi kommer till ett dukat bord, men så är det definitivt inte. Kirunabornas pengar ska gå till vård, skola och omsorg men som det varit nu har de fått mindre för pengarna.

Målet är att bli 2 500 fler invånare på åtta år. Skolan ska förvandlas från en av landets sämst rankade till en av de bästa.

– Dit kan vi bara nå genom att implementera ett inkluderande ledarskap i kommunen. Om du inte har med dig medarbetarna i organisationen så kommer du inte att uppnå några mål. Näringslivet måste också engageras i utvecklingsplanen för Kiruna kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!