Från Stockholm i söder till Karesuando i norr, på totalt 18 platser, gick det att rösta i gårdagens val.
I Sametingets kansli på Adolf Hedinsvägen i Kiruna var det vid lunchtid på söndagen ett sjuttiotal som lämnat sina röster.
- Än har det ju bara gått några timmar, men det är ungefär lika många som vanligt som röstat hittils. Det brukar vara ungefär 250 stycken som hinner med att rösta under dagen, säger Markus Stoor, en av valförrättarna på plats som såg till att allt gick rätt till vid röstinlämningen.
Olle och Anita Matti hade med sig barnbarnen Adrian och Nils-Markus Marakatt till vallokalen.
- Sametinget har väl egentligen inget att säga till om, men man vill ju att rätt parti ska väljas in så att det blir bra. Egentligen är det väl staten som styr, men jag röstar ändå, precis som i riksdagsvalet, säger Olle Matti.
"En social samlingspunkt"
Inne i röstlokalen var det många som efter avslutad röstning satt kvar vid fikaborden och pratade.
- Det är lite av en social samlingspunkt, många säger att det är enda gången så många av Kirunas samer träffas på samma ställe, säger Siri Persson.
Marie Enoksson, informatör vid Sametinget, tror att den ökande andelen unga i röstlängden beror på några olika saker, dels att många barn till de äldre som redan är registrerade har vuxit upp.
- Sen tror jag också att ungdomsrådet påverkar, det visar ju att ungdomsfrågor lyfts upp även om de inte har jättemycket makt att påverka, säger Marie Enoksson.
Inte bara unga nykomlingar
Även många som kanske inte skulle räknas som ungdomar är nya i röstlängden till årets val.
- Senaste siffrorna från forskare i Umeå är att vi är ungefär 60 000 samer. Vi skulle lätt kunna vara 40 000 i röstlängden, men i dagsläget är det bara drygt 8 000 som registrerat sig, säger Marie Enoksson.
Hon tror att många som inte registrerat sig undviker det för att de upplever att Sametinget inte har någon reell makt.
- Men samtidigt är ju de vi väljer ansiktet utåt för samerna. De representerar oss mot riksdag och regering, så det är ju jätteviktigt, säger Marie Enoksson.
Smärtsamt men nödvändigt
Vad gäller de senaste årens turbulens kring Sametinget menar hon att det kanske är en nödvändig process.
- Samerna har blivit splittrade av staten i hundra års tid, där folk fått olika rättigheter till exempel knutet till renskötsel. Den här processen är smärtsam men nödvändig, säger Marie Enoksson.
Rösträkningen sköts av Länsstyrelsen och startar en vecka efter valet, den 27:e maj.