Valet är stenklart

Den 17 maj är det val till Sametinget. Helena Partapuoli från Årosjokk ska rösta för första gången.- Det känns viktigt, det gäller ju ens framtid, säger hon.

Förstagångsväljaren Helena Partapuoli, 19, tycker att det är viktigt att rösta i Sametingsvalet den 17 maj.FOTO: Alexander Linder

Förstagångsväljaren Helena Partapuoli, 19, tycker att det är viktigt att rösta i Sametingsvalet den 17 maj.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-05-12 06:00
Helena Partapuoli är 19 år och kommer från Årosjokk, cirka fem mil väster om Kiruna utmed Nikkaluoktavägen. Efter sin gymnasieutbildning, samhällsprogrammet med inriktning kultur, valde hon att börja på renskötarlinjen på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Hon läser på distans och tillbringar mycket tid ute i skog och fjäll tillsammans med sin pappa.
Ungdomar förbises
- Jag är uppvuxen med renskötseln. Jag vet inte om jag blir renskötare, det är inte världens lättaste livsstil. Men det är det som ligger mig varmast om hjärtat just nu, säger hon.
När NSD träffar Helena Partapuoli i Kiruna återstår det några timmar innan hon åker till Piteå för att delta i ungdomsförbundet Sáminuorras årsmöte. Samiska ungdomsfrågor engagerar henne en hel del. Hon är till exempel ledamot i Sametingets ungdomsråd.
- Det är viktigt att ungdomar får ett större inflytande i Sametinget, det är ju vi som är framtiden. Ofta förbises ungdomarna.
Helena Partapuoli tycker att Sametinget skulle kunna vara mer intressant än det är i dag.
Fastnar
- Det fastnar på samma frågor och kommer inte fram till beslut. De har ju gjort bra saker, men jag tror att Sametinget kan utvecklas och sakta men säkert blir det ju bättre. Det borde ha större befogenheter. I allt som rör det samiska borde Sametinget få vara med och säga sitt och besluta, säger hon.
Vill veta mer
På söndag är dags att gå till vallokalen.
Hon har kunnat skapa sig en uppfattning om partierna genom att lyssna på radio, se inslag i tv och hitta information på internet. Partierna har också skickat ut sina valprogram.
Hon tycker bland annat att frågan gällande markrättigheter är viktig.
Helena Partapuoli tycker att partierna har rätt lika åsikter när det gäller språk och kultur. Men mycket av det partierna skriver i sina valprogram skulle hon vilja veta mer om.
- Det står vad de vill göra, men inte på vilket sätt de ska uppnå det. När politikerna lovar saker, så lovar de självklara saker. Det blir lite smått tjatigt, säger hon.
Har bestämt sig
Helena Partapuoli har redan för flera veckor sedan bestämt sig för vilket parti som ska få hennes röst. Hon tyckte det var lätt att sålla bort dem som hon inte kunde tänka sig att rösta på. Sedan valde hon mellan tre partier.
- Att det har renskötseln som grund är det viktigaste för mig, säger Helena Partapuoli.
Skulle du kunna tänka dig att satsa på politiken?
- Politik är inget jag är helhjärtat intresserad av. Men man ska aldrig säga aldrig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om