Renen hittades under tisdagen av personal med koppling till grustaget där renvajan mötte sitt öde. Under sommarens arbete med landningsbanan har ett asfaltsverk funnits på platsen och det var kvarlämnad asfaltstjära som blev en dödsfälla för vajan.
– Benen hade fastnat i tjäran och de som hittade vajan försökte få loss henne men misslyckades, säger Lars-Marcus Kuhmunen.
Efter det fruktlösa försöket att få loss renen fanns inget annat att göra än att avliva den.
– Senast någon var dit var på torsdagen och på tisdagen upptäcktes vajan. Så någon gång mellan dessa dagar har hon fastnat och plågats. Vi vet ju inte exakt när men vajan var utmärglad så revbenen syntes och det trots att det är sommar och goda förhållanden att bygga fettlager. Vi tror att det handlar om flera dygn som hon har plågats. Dessutom har det varit väldigt varmt, säger Kuhmunen.
Under sommaren har flygplatsen, Kiruna airport, varit stängd för trafik eftersom landningsbanan har renoverats under två veckors tid. Gabna sameby har kontaktats under våren för att få lämna synpunkter om arbetet och man ställde sig kritisk till att asfaltsverket i grustaget där nu renen påträffats skulle placeras bara 150 meter från samebyns flyttled.
Det här är också ett område där man samlar renar inför flytt.
– Det man kan ta med sig om man genomför industriprojekt är att i varje fall stängsla in arbetsområdet. Sådana här ingrepp gör att alla djur påverkas. Det måste man ha i åtanke när man utför och förändrar förutsättningarna för djuren, säger Lars-Marcus Kuhmunen.
Förhoppningen från samebyns sida är att myndigheter, företag och kommuner som är inblandade i industriprojekt tar till sig ett annat perspektiv och lägger en tanke på flora och fauna.
Swedavia, som äger flygplatsen och beställde arbetet med landningsbanan, har tillsatt en utredning.
– Vi beklagar givetvis det inträffade: En mycket tråkig händelse. Vi har vidtagit åtgärder och kommer att vidta löpande åtgärder för att förebygga så att inte en liknande händelse ska hända igen. Utredning pågår just nu kring det inträffade tillsammans med vår underentreprenör, säger Ellen Laurin, biträdande presschef hos Swedavia.
Är stängsel runt den här typen av arbetsplats en framtida åtgärd?
– Det kan jag inte gå in på nu utan det får utredningarna visa i så fall.