Vägarbete förstör bilar

Ett vägarbete på E 10 mellan Torneträsk och Stenbacken har orsakat mängder av punkteringar och stenskott i sommar. - Vi har tio gånger mer att göra nu, säger Janne Mattsson på Assistancekåren i Kiruna.

Assitancekåren i Kiruna har bärgat många fordon från vägarbetet på E 10 mellan Torneträsk och Stenbacken.                                         Foto: Maria Unga

Assitancekåren i Kiruna har bärgat många fordon från vägarbetet på E 10 mellan Torneträsk och Stenbacken. Foto: Maria Unga

Foto: Maria Unga

Kiruna2010-07-31 06:00
Sedan juni har ett beläggningsarbete pågått mellan Torneträsk och Stenbacken, en sträcka på lite mer än en mil. Asfalten är bortriven och ett tjock lager med bergkross från LKAB ligger överst på körbanan.
För Assistancekåren i Kiruna som bärgar bilar har vägarbetet inneburit mycket jobb.
- Vi har tio gånger mer att göra nu än när det inte är vägarbete, säger Janne Mattsson.
Han har bärgat många turister med punkteringar från
E 10:an i sommar, mest norrmän.
- Det är så lång sträcka som är uppriven och stenarna är grova, det är därför jag tror det blir så här. En del har väl dåliga däck också, säger Janne Mattsson.
Ovanligt många punkteringar
Även personalen på Däckia i Kiruna har bråda dagar.
- Vi har fruktansvärt mycket mer att göra nu, i måndags lagade jag 15 punkteringar. Totalt den här veckan har jag lagat ungefär 30. Det går inte att jämföra med en normal dag, vi har inte så många punkteringar i Kiruna annars, säger Mikael Inga.
Enligt honom är det de stora och vassa stenarna som orsakar punkteringarna.
- Det blir skärskador i däcken, stenarna har gått in i mönstret, säger han.
För hög hastighet
Magnus Granberg på Svevia är arbetsledare för beläggningsarbetet. Han förklarar att bergkross används som bärlager för att bära upp asfalten som läggs ovanpå.
- Tidigare använde vi sten som är lite rundare från naturtäkterna, men det binder inte ihop lika bra och ger sämre bäring. För att vi ska bevara naturtäkterna är det numera användning av berg som gäller. Men det blir framförallt bättre material med bergkross, säger han.
Att så många får punkteringar tror Magnus Granberg beror på hastigheten.
- Det handlar om farten, vi kör själva dagligen med fyra bilar
efter sträckan utan punkteringar. Men några struntar helt i skyltarna och kör 70-80. Kör man 50 och har normala däck så är det inga problem. Har man slitna däck måste man kanske köra ännu långsammare, säger han.
Att sträckan på vägarbetet är 1,1 mil är inte heller ovanligt.
- Vi brukar ha runt en mil,
ibland upp till två, säger Magnus Granberg.
Just nu pågår en beläggning med ett första lager asfalt på vägsträckan. Asfalteringen beräknas vara färdig om ungefär två veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om