Vad händer med avfallet?

Snart måste ett beslut fattas om hur Kiruna avfallsanläggning ska förändras så att stadens nya centrum inte ska lukta illa.

FÖRÄNDRING. På kort sikt måste avfallet hanteras annorlunda på Kiruna avfallsanläggning. Annars kan det stinka i stadens nya centrum.

FÖRÄNDRING. På kort sikt måste avfallet hanteras annorlunda på Kiruna avfallsanläggning. Annars kan det stinka i stadens nya centrum.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-11-19 07:45

NSD har tidigare berättat att Kiruna avfallsanläggning ska flytta. Den nya stadskärnan kommer att ligga en dryg kilometer från Kiruna avfallsanläggning och det är särskilt risken för dålig lukt som ligger bakom viljan att flytta anläggningen.

Läs mer: "Soptippen måste flytta"

Nu börjar det emellertid bli bråttom med att fatta beslut om vad som ska hända på kort sikt. Tekniska verken har fått direktiv om att förändra hanteringen av avfall innan juli 2017.

Mats Nilsson, hållbarhets- och affärsutvecklingschef på Tekniska verken, säger att man kommer att lyckas eliminera risken för dålig lukt i tid.

– Det har vi lovat. Men ytterst är det gruvverksamheten som dikterar tidsplanen och visst kan man önska friare tyglar kring tiden. Då hade vi kunnat utreda olika lösningar i lugn och ro. Mer tid och en stor påse pengar hade varit bra, säger han.

Utredningar visar att risken för dålig lukt är störst under sommaren. Då håller värmeverket stängt under sex veckor och avfallet mellanlagras vid avfallsanläggningen. Det är avfall som inte är inkapslat som ger upphov till mest lukt.

Just nu tittar Tekniska verken dels på hur mellanlagringen av avfall kan förändras. En möjlig insats handlar om avfallsanläggningens leverantörer. Framöver kommer de kanske kunna ta emot och lagra avfall vid sina anläggningar istället, berättar Mats Nilsson.

En annan idé handlar om att uppföra en ny byggnad på anläggningen där avfallet kan hanteras. Förenklat är det bättre att hantera avfall inomhus än utomhus.

När avfall är inkapslat luktar det inte särskilt illa, utan det är när det öppnas som lukten sprider sig.

Vid värmeverket kan man inte öppna inkapslat avfall utan det görs för närvarande vid avfallsanläggningen. Därifrån körs det sedan till värmeverket där det förbränns.

Enligt Per Lundström, chef för avfallsanläggningen, vore det bra med en ny byggnad även vid värmeverket. Då kan det inkapslade avfallet kan öppnas där istället, "nära förbränningspannan". Utan en ny byggnad där skulle luktproblemet bara flytta till värmeverket.

Exakt hur Tekniska verken kommer att lösa anläggningsfrågan på både kort och lång sikt är ännu oklart. Enligt Mats Nilsson är fortfarande lokaliseringsfrågan prio ett. Att kommunen äger så lite mark innebär emellertid att frågan är svårlöst. Dessutom kommer man behöva ta hänsyn till berörda samebyars synpunkter.

Enligt Mats Nilsson borde underlaget för ett kortsiktigt beslut om avfallsanläggningen finnas färdigt vid årsskiftet. Han förväntar sig ett beslut i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om