Den nästan tre månader långa konflikten ledde fram till att gruvarbetarna fick månadslöner. På sikt ledde strejken också fram till lagstiftning om arbetsmiljö, medbestämmande och anställningsskydd.
Det var i ett av de otal strejkmöten som hölls i Kiruna och Malmberget som en arbetare klev upp i talarstolen och med kraftig finsk brytning slog fast något som borde ha varit självklart.
Nya problem
"Vi är människor, inte maskiner".
Citatet är namnet på den kampanj som Vänsterpartiet sjösätter.
I dag är det nya sorters problem på arbetsmarknaden, men det finns anledning av väcka liv i den gamla kampandan.
- Det går bakåt igen och delar av arbetslivet utvecklas åt fel håll. Det är det som vi vill uppmärksamma, säger Jonas Sjöstedt.
Han säger att andelen otrygga anställningar ökar. Det blir fler bemanningsföretag som används på permanent basis på fler arbetsplatser, något som Jonas Sjöstedt anser har en negativ inverkan för tryggheten, sammanhållningen och ansvaret.
Försämrade villkor
Sammantaget ger han en bild av att arbetsmarknaden hårdnar och att villkoren försämras.
Det är där den nya kampanjen tar avstamp.
- Vi ska börja med att gå ut brett och lyssna på folk och sedan ska vi ta fram förslag. Vi har redan ett antal förslag i riksdagen hur vi ska stärka arbetstagarnas rättigheter och motverka den här sociala dumpningen som pågår på arbetsmarknaden.
Partiet öppnar också webbsida och en telefonlinje så att man ska kunna rapportera in det man har varit med om.
Sammanhållning saknas
Det gäller att hitta nya sätt att nå ut nu när människor inte delar stora kollektiva arbetsplatser i lika hög uträckning som förr. Det gör det också svårare att frambringa den sammanhållning som gjorde gruvstrejken så framgångsrik.
- En stor del av det vi i dag kallar arbetarklass jobbar inom tjänstesektorn och servicesektorn i små företag. På ett vis är det svårare att organisera sig i dag, men minst lika viktigt.