Revisionsfirman KPMG har lämnat över den externa granskningen om varför badhusbygget blivit dyrare. Den behandlades på ett extra kommunstyrelsemöte på måndagen.
Ingen enskild syndabock pekas ut.
"Vem som bär det yttersta ansvaret för den uppkomna situationen går inte att utläsa konkret och förmodligen ligger ansvaret på samtliga parter i någon utsträckning."
Utredarna kom fram till att upphandlingen följt lagen men att bristande underlag lett till fördyringar. Det fanns inga incitament att hålla nere kostnaderna i avtalet med huvudprojektledaren We Group och man har funnit brister i underlaget till den löpande räkningen med byggbolaget Peab.
En slutsats är att förstudien inte beaktat markförhållandena. Pålning var inte inkluderat som ett krav och byggnaden behövde roteras innan man kunde börja bygga.
Politikerna har enligt KPMG inte involverats tillräckligt och er att kommunstyrelsens roll behöver stärkas upp i samband med upphandlings- och avtalsprocesser "för att säkerställa ansvar, god politisk förståelse och långsiktig ekonomisk hållbarhet". Det har varit otydliga roller och kommunikationsproblem i styrgruppen.
När det gäller genomförandet ska de extra kostnaderna ha berott även på yttre faktorer, som att det var pandemi, den heta byggmarknaden i Kiruna och att enbart Peab lade anbud om att bygga badhuset.
Det ekonomiska läget har rapporterats till de styrande politikerna först efter att de krävt det, i början av hösten 2021. Uppföljningen skedde innan dess muntligt till styrgruppen och vidare till kommunstyrelsen i samband med uppföljning om den övergripande stadsomvandlingen. På ekonomimötena mellan underentreprenörerna Peab och Caverion, projektledaren och Kiruna kommun ska man inte ha diskuterat projektekonomin utan mest granskat fakturor.
Socialdemokraternas Mats Taaveniku konstaterar att det är svidande kritik. Han tycker själv att generalkonsulten We Group brustit i ansvar, samtidigt som kommunen saknat rutiner.
– Projektet har inte skötts så professionellt som man kan förvänta sig när det gäller så här stora investeringar. Det bekräftas också av den externa revisionen, säger han.
Som lök på laxen verkar även kostnaden för att driva badhuset framåt har fördubblats.
– Huvudansvaret för det här är fullmäktige men får man inte bra underlag när man ska skjuta till medel och inte får täta återrapporteringar blir det på det här sättet. Men nu är det som det är och vi måste få färdigt bygget och göra allt i vår kraft för att inte Kirunaborna ska drabbas mer negativt av det här, säger Mats Taaveniku.
Han befarar att badhusprojektet kan tränga undan andra investeringar.
– Det är väldigt trist. Vi hade gärna sett ett bygge av en skola i Kirunas nya centrum som vi krävt och vill förverkliga. Kiruna måste växa om vi ska klara kompetensförsörjningen och en hel del av pengarna för skolan försvinner, säger han.
Hur ser du på ansvarsbiten?
– Nu har Kiruna kommun satt in en särskild grupp som gått in i styrgruppen, men allting har kommit så otroligt sent. Man har vaknat inte bara fem i tolv, utan fem över. Nu är skadan skedd och jag vet ärligt talat inte vad som kan göras annat än att se på möjligheterna att hålla nere kostnaden på det som återstår.
Vi har sökt projektledaren Mille Örnmark som bett att få återkomma.