Utbildningen läggs ned - final för teaterklassen

Föreställningen Spöket på Canterville sattes upp i Folkets hus i Kiruna i veckan. Det var teaterklassens slutproduktion, för övrigt den absolut sista eftersom estetprogrammets teaterinriktning läggs ned vid skolterminens slut.

Stefan Savonen, Plattform Svappavaara, och Roger Suup, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. I mitten svappavaarabon Ove Nilsson. FOTO: Alexander Linder

Stefan Savonen, Plattform Svappavaara, och Roger Suup, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. I mitten svappavaarabon Ove Nilsson. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-05-09 06:00
Spöket på Canterville är en klassisk kortroman skriven av Oscar Wilde i slutet av 1800-talet. Under årens lopp har den blivit både filmatiserad och gestaltad på scen i många olika versioner.
Den här veckan var det tredjeårseleverna i estetprogrammets teaterklass som stod för den drygt en timme långa föreställningen. Förberedelserna har pågått hela skolåret och föreställningen hade stor publiken.
- Föreställningen blev en succé, säger teaterläraren Marielle Björnfot.
För få söker
Den handlar om den amerikanska familjen Otis som blir de nya ägarna till slottet Canterville. Där får de stifta bekantskap med ett spöke som vill bli av med de nyinflyttade. Teaterklassens tolkning hade många komiska inslag.
Det var den sista slutproduktionen från teaterinriktningen. Nämnden har beslutat att lägga ned inriktningen, som startades i mitten av 90-talet.
Ordföranden Roger Suup (S) menar att det har varit för få sökande till nästa läsår.
- Alla är sorgsna och besvikna, säger tredjeårseleven Hanna Sandström.
En teaterstad
Klasskompisen Robin Sturk håller med:
- Det är synd att den försvinner, Kiruna är ju en teaterstad.
Kommunen har sagt upp läraren Marielle Björnfot.
- Det är synd att kasta bort så lång pedagogisk erfarenhet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om