Upprorsmakare nedröstad - flera skolor läggs ned

Kiruna kommun som helhet sparar ingenting på att lägga ned skolorna i Svappavaara och Kuttainen.Det hävdar vänsterpartisten Niklas Sirén som försökte få med sig skolpolitikerna i ett uppror mot kommunledningen.

Foto: Lina Salomonsson Juuso

KIRUNA2009-05-19 06:00
Politikerna i barn- och utbildningsnämnden fick nyligen ta del av en konsesekvensbeskrivning för skolnedläggningarna. Här framkommer det att minskade hyror på sex till 8,5 miljoner kronor blir den särklassigt största besparingen.
Niklas Sirén anser dock att den faktiska besparingen bara är driften, det vill säga det man kan spara på att vrida ned värmen i lokalerna.
I Kuttainens fall ska det handla om 700 000 kronor, lika mycket som skolskjutsarna till Karesuando uppges kosta enligt bybornas beräkningar.
Resten av lokalkostnaderna flyttar man bara till en annan del i kommunens organisation, i det här fallet Kirunabostäder som äger skolorna.
- Vem står i kö för att hyra eller köpa en skola på Kirunas landsbygd? Och varför tänker man inte på kommunen som helhet, säger han.
Toppstyre?
Niklas Sirén anser att skolnedläggningarna bara skulle skapa problem och lidande med små barn som tvingas tillbringa stora delar av skoldagen i buss. Detta samtidigt som det är tveksamt om kommunen sparar pengar.
På barn- och utbildningsnämndens möte försökte han få med sig övriga skolpolitiker i ett uppror mot kommunledningen.
Han föreslog att politikerna skulle ställa sig bakom formuleringen att "nämnden avser att behålla nuvarande skolstruktur oavsett kommunledningens försök till toppstyre av nämnden".
- Vi måste försvara verksamheten på alla sätt vi kan, säger han.
Sirén förlorade dock omröstningen med 3-6.
Fortfarande öppet
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S) har goda förhoppningar om att kunna räkna hem hela besparingen som anges i konsekvensbeskrivningen.
- Om vi lämnar en skola är det upp till Kirunabostäder i nästa led att få ned kostnaderna genom försäljning, avskrivning eller avveckling. Om det är möjligt vet vi ju inte ännu, säger han.
Han poängterar att konsekvensbeskrivningen var en grov fingervisning om möjliga besparingar. I materialet pekas heller inte några skolor ut.
I utredningen som ska bli klar till månadsskiftet kommer mer detaljerade siffror och underlag om vilka skolor som kan bli aktuella. Enligt Roger Suup är det fortfarande helt öppet.
- Jag har gett direktiv om att se brett och förutsättningslöst på frågan samt belysa ett flertal alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om