Uppror bland jägarna

Småviltsjägare som har fått sina jaktkort indragna på grund av missad återrapportering är i uppror mot länsstyrelsen.- Det är inga proportioner på straffet, säger Kent Hammar i Kiruna.Nu talas det om bojkott mot att ställa upp på inventeringarna.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-08-23 05:26

Det var den 30 december i fjol. Kent Hammar hade tänkt ge sig ut och jaga i två dagar, men kylan slog till och turen blev aldrig av.
Det visade sig att han hade glömt bort att meddela detta till länsstyrelsen.
I veckan fick han veta straffet - ett helt års avstängning från småviltsjakten på statens mark ovan odlingsgränsen. Då har det ingen betydelse att han har återrapporterat de övriga 20 jaktdagarna.
Sparat semesterdagar- Det är ett otroligt hårt straff. för en person som verkligen älskar jakten. Jag har till exempel bara varit ledig två veckor i sommar för att spara semesterdagar, säger han.
Kent Hammar har en färdig jakthund och en som han håller på att träna. Men att lösa träningskort kostar etthundra kronor om dagen jämfört med de 800 ett årskort för jakten kostar.
- Jag straffas dessutom med att jag får betala mer för att bara träna hundarna. Jag förstår inte hur de tänker på länsstyrelsen, säger han.
Missade sista dagenDet är fler som är upprörda över länsstyrelsens hårda sanktioner. NSD har varit i kontakt med tre personer i Kiruna som har sysslat med viltinvetering åt länsstyrelsen på mer eller mindre ideell basis i 15 års tid.
De har dock alla gjort smärre missar i återrapporteringen i fjol och missar därför hela årets jakt.
- Jag har ungefär 35 jaktdagar som jag har rapporterat in helt korrekt. Jag har missade att rapportera in den sista dagen på jakten och jag minns inte ens om jag åkte ut då, säger Ingemar Stöckel.
Anders Gidlund och Leif Wanhainen har liknande berättelser. De anser att en påminnelse eller en mindre avgift hade varit en lämpligare åtgärd som svar på en missad viltrapport.
Hotar med bojkottNu tror de tre jägarna att det kan bli svårt för länsstyrelsen att hitta folk till viltinventeringarna nästa år.
- Det här kommer att slå tillbaka på länsstyrelsen. Det är ett fullkomligt uppror bland jägare och i Kiruna pratar man om total bojkott, säger Ingemar Stöckel.
- Vi som har sysslat med inventeringarna har gjort det i stort sett gratis. Nu kommer de tvingas lägga ut jobbet och då kostar det pengar, säger Leif Wanhainen.
Enligt länsstyrelsen är bristerna i viltrapporteringen ett problem. Det saknas nästan en femtedel av de totalt 2 680 jaktdagarna för fjolårssäsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om