Unikt brobyte på malmbanan

Just nu arbetar Trafikverket med ett unikt projekt då två broar byts ut i sin helhet på malmbanan under fyra intensiva dagar.

Kapning av spåret innan rivning av den gamla bron vid Pahtajokk.

Kapning av spåret innan rivning av den gamla bron vid Pahtajokk.

Foto: Trafikverket

KIRUNA2019-08-26 21:51

de två brobytena sker vid Pahtajokk, cirka sex kilometer väster om Kiruna längs Torneträsk och den andra vid Bäck, cirka sju mil från Kiruna vid Förrådsviken mellan Kaisepakte och Stordalen. Projekten har pågått sedan i april i form av markarbeten med de senaste dagarna har mycket hänt.

– Vad som är unikt är att broarna har bytts ut i sin helhet, inklusive att vi har tagit bort de gamla stenarna och fästena som har funnits där sedan 1904 och som har hållit i mer än hundra år. Det har vi inte gjort tidigare på malmbanan vilket är ett ganska omfattande arbete med många maskiner och mycket manskap som är inne, säger Jöran Gärtner, projektledare vid Trafikverket.

Tidigare har reparationer gjorts men erosionsmässigt har stenarna och fästena börjat luckras upp enligt Gärtner.

– Vi måste göra det här för att det ska vara möjligt att fortsätta åka tåg här varje dag. Under alla de här hundra åren som har gått har det rullat ett antal miljoner ton malm- och persontåg och broarna har börjat ge med sig. Vi har försökt reparera och underhålla så gott det har gått men nu kändes det som om det började bli akut att få dem utbytta, säger Gärtner.

Tågtrafiken har varit helt avstängd sedan tidigt i söndags morse och kommer att vara igång igen på torsdag morgon klockan nio. Tågstoppet är planerat sedan länge och sker samordnat med bland annat LKAB och Narvik. Underhållsarbeten sker längs hela banan.

– Det är mycket som händer och sker på malmbanan packat under fyra dygn. I söndags klockan tre på morgonen gick det sista tåget. Då rullade vi in med våra maskiner, kapade spår, lyfte bort banvallen och påbörjade arbetet med att byta ut broarna, säger Gärtner.

Broarna är på plats redan och nu ska spår byggas. Samma metod har använts vid bägge broarna enligt projekteringsledaren Jonny Bäck vid Trafikverket.

– Vi byggde en ny bro bredvid den befintliga vid sidan av spåret och själva grundläggningen för den nya bron. Där har vi borrat stålrörspålar i berget för att det ska sitta ordentligt. När trafiken stängs av knackar och river vi den gamla bron och bygger lanseringsbanor för att kunna skjuta in den nya bron i läge, säger Bäck.

Cirka 70 miljoner har projektet kostat från planering till slutförande. Nästa år ska en stålbalksbro som går över vattendraget Rautas bytas ut.

– Det är några som står på tur längs malmbanan för att kunna höja axellastar och lägga på mer tonnage för exporten av malm. Då måste vi säkra upp att anläggningen håller, säger Gärtner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om