Undersköterskor kan tvingas ta städares jobb

Undersköterskor som blir övertaliga på Kiruna sjukhus kan tvingas ta jobb som städare.Fackets och arbetsgivarens överenskommelse kritiseras nu av personalen.- Facket har inte tagit tillvara våra intressen, säger Lena Johansson med 25 års er-farenhet som undersköterska.

Barbro Mörtvik och Lena Johansson är upprörda över avtalet som innebär att övertaliga undersköterskor kan tvingas ta städjobb vid Kiruna sjukhus. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Barbro Mörtvik och Lena Johansson är upprörda över avtalet som innebär att övertaliga undersköterskor kan tvingas ta städjobb vid Kiruna sjukhus. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-03-20 06:00
Det är 22 undersköterskor vid sjukhuset i Kiruna som blir övertaliga efter landstingets senaste sparbeting. Åtta erbjuds pensionslösningar medan 14 ska omplaceras.
Vissa hamnar på resursenheter vid till exempel medicinavdelningen medan tre ska skolas till städare.
Lika många städare med kortare anställningstid blir därmed utan jobb och ska lära upp undersköterskorna under sin sex månader långa uppsägningstid.
Bakgrunden är att man har beslutat sig för att tillämpa så kallad lagturlista som innebär att alla landstingsanställda som är medlemmar i Kommunal är med på samma las-lista. Vid tidigare övertalighet har olika avtalsturlistor använts för de olika avtalsområdena.
Emot principen
Nu är både städare och undersköterskor missnöjda med uppgörelsen och upprördheten är stor bland både direkt berörda och bland dem som är emot principen.
- Vi som är undersköterskor har utbildat oss i tre år för att arbeta inom vården, inte för att ta städpersonalens arbete och kasta ut dem i arbetslöshet, säger Lena Johansson.
Hoppas på annan lösning
Hon och flera av hennes sköterskekollegor hade hellre valt uppsägning, men då blir de avstängda från a-kassan. De hoppas fortfarande på en annan lösning.
I går besökte ombudsmannen Inga-Britt Svensson vid Kommunal i Luleå sjukhuset. Det är hon som har förhandlat fram det kritiserade avtalet.
Så långt NSD har kunnat utröna lyckades hon inte lugna känslorna eller vinna någon utbredd förståelse för avtalet. Vi har inte lyckats nå henne och hon har inte ringt tillbaka trots inlästa meddelanden.
Försvagad a-kassa
I går besökte LO:s avtalsexpert Göran Larsson Kiruna för att vara med på socialdemokraternas och LO:s nya cafésatsning.
Han har svårt att kommentera det enskilda avtalet, men konstaterar att det inte låter helt lyckligt om den berörda personalen inte är nöjd.
- Jag vet inte hur man har resonerat, men en möjlig förklaring är att man har tittat på a-kassans försvagning och inte vill låta medlemmar med lång anställningstid gå ut i arbetslöshet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om