Ullspiran blir forskning

Byggnaderna på Ullspiran som rivs på grund av stadsomvandlingen är en guldgruva för forskare. I alla fall om man vill undersöka hur miljonprogrammet mår på 2010-talet.

FORSKNING. Kvarteret Ullspiran är intressant ur forskningssynpunkt.

FORSKNING. Kvarteret Ullspiran är intressant ur forskningssynpunkt.

Foto: Lars-Göran Norlin

KIRUNA2016-01-03 17:20

Forskare vid Lunds universitet har undersökt husen på Ullspiran innan de revs.

Detta som en del i ett forskningsprojekt, där resultaten förhoppningsvis ska kunna ge kunskap till kommande renoveringar som stora delar av miljonprogrammen står inför.

Dan Jönsson, doktorand inom installationsteknik vid Lunds universitet:

– Själva utgångspunkten är att undersöka byggnadens tillstånd kopplat till de boendes upplevelse av inneklimatet och sådant.

Forskarna har undersökt hur det ser ut med mögel och bakteriertillkomst i badrummen på Ullspiran, innan husen revs. I ett antal lägenheter har man mätt temperaturer och fuktighet över ett års tid.

Redan 2012 skickade man ut en enkät till boende i området, med frågor om hur man upplever inneklimatet och miljön, men också om den egna hälsan.

För forskarna innebär stadsomvandlingen en unik situation, eftersom de kan undersöka fullt funktionsdugliga hus.

– Normalt sett kan vi ta prover på hus som ska rivas, men då river man oftast för att det skett en skada. Här jobbar vi med helt funktionsdugliga hus, det är självklart unikt.

Läs mer: Ullspiran i ny form

Själva insamlandet av material är färdigt - nu arbetar forskarna med att analysera mätdatan. Man har hittat spår av mögel bakom kakel och klinkers, berättar Dan Jönsson.

Resultaten kommer att presenteras under 2016.

– Förhoppningen är att det ska kunna användas för att få fram bättre metoder för att mäta fukt och mögel. Men det kan också ligga till grund för framtida renoveringar av bostadsbeståndet, säger Dan Jönsson och fortsätter:

– I de fall man hittar brister i konstruktionen som leder till mögel och bakterier eller luftläckage, så kan man använda resultaten vid framtida renoveringar av miljonprogrammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om