Ulando - en riktig höjdare

Annika Lagerkvist och hästen Ulando var på hugget när Midnattsolsridningarna i Kiruna var tillbaka.Hon vann lördagens 1,30-hoppningar och var med och fightades om de stora prispengarna i LKAB-cupen.En rivning i omhoppningen förstörde chanserna.

Jenny Talo fick pris för bästa hemmaryttarinna i Midnattsolsridningarna i Kiruna.

Jenny Talo fick pris för bästa hemmaryttarinna i Midnattsolsridningarna i Kiruna.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-06-26 17:09

Midnattsolsridningarna har varit något av en institution i häst-Norrbotten och arrangerades i obruten följd från 1981 (när ridanläggningen invigdes) till 1998.

Efter det gjordes ett halvhjärtat försök att skaka liv i tävlingarna år 2005, men det blev bara en gång.

Nu är det tänkt att midsommar även fortsättningsvis ska vara synonymt med tävlingar i Kiruna - och kanske någon annan ort i Norrbotten.

Banbyggaren Mats Samuelsson från Uppsala har föreslagit att Kiruna ridklubb ska söka en partner och arrangera en hoppvecka på två orter som sträcker sig över två helger.

- Vi får se om vi hittar någon som nappar. När man reser så långt med sina hästar vill man tävla på flera håll och gärna passa på att turista lite också, säger Stig Kemi, ordförande i Kiruna ridklubb.

Långväga gäster
Det kom omkring etthundra ekipage till Kirunas nystart, 70 hästekipage och 30 ponnyekipage. Många hade rest långt, några faktiskt ända från Västernorrland.

Men det blev norskan Ileen Aarstein som vann LKAB-cupen och förstapriset på 12 000 kronor genom att rida snabbt och felfritt i sista hoppningarna i går eftermiddag.

Det såg annars ut att stå mellan Piteåryttarinnorna Erica Sjöström och Johanna Munther som ledde inför sista hoppningarna. Ingen av dem red lika bra som norskan när det gällde som mest.

Även Kirunas rutinerade Annika Lagerkvist hade teoretiska chanser att gå från femteplats till seger om de andra placeringarna blev de rätta.

Högre än någonsin
Hon hade skrapat ihop en hel del poäng efter segern i lördagens 1,30-hoppningar med sin temperamentsfulla Ulando.

I sista hoppningarna klarade hon grundomgången utan fel, men hade en rivning i omhoppningen då hindrena var 1,35 meter höga.

- På sådana höjder har jag inte tävlat förut med den här hästen. Jag har gjort det på träning, men det är en annan sak, säger hon.

Det blev en rivning till sist efter en bra genomförd omgång.

- Den här hästen är het och stark och vill mycket själv. Då är det lätt att man lägger sig i ett lägre tempo och vågar inte galoppera på, analyserade hon.

Annika Lagerkvist hade säkert kunnat få ihop ännu fler poäng om hon hade ställt upp i fler klasser. Hon valde till exempel bort 1,40-hoppningarna i lördags.

- Det var en del i planen. Jag tyckte att det skulle vara bättre att fokusera på några få klasser och göra det bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om