Elfrida Bergman och Sara Lindquist startade 2011 projektet Queering Sápmi. Målet var att skapa en debatt vilket på sikt skulle göra det lättare att leva i Sápmi oavsett sexualitet. I projektet har 30 personer fått berätta sin historia om hur det var att komma ut. Vissa av de medverkande bor kvar i Sápmi och lever öppet, andra bor kvar men väljer att inte leva ut sin sexuella identitet. Andra har valt att lämna Sápmi då det blev för svårt att stanna kvar.
Hotad
Elfrida Bergman berättar att många historier berört henne under resans gång. Hon nämner speciellt en berättelse, från den äldsta deltagaren i projektet, som vittnar om hur svårt det kan vara.
– Han är 80 år och när vi började projektet sa han ”nu är det dags, nu ska jag komma ut”. Men nu precis innan boken ska tryckas har han valt att vara anonym då han blivit hotad av sina närmaste vänner i byn, säger hon.
Positiva erfarenheter
Men även om många deltagare vittnar om att de känner en stor utsatthet så berättar många också om ljuset i tunneln. Att de idag kan leva öppet med den de älskar och att de har stöd från både familj och sameby. Elfrida Bergman menar att det råder en tystnad kring de här frågorna vilket gör att steget att komma ut blir extra svårt. Att bryta just den tystnaden menar hon är det viktigaste att jobba med.
– Både privatpersoner och sametinget måste börja lyfta de här frågorna för tystnaden som råder vittnar alla om är det värsta, säger hon.
Boken släpps i september, vad hoppas du den ska få för effekt?
– Den största effekten är att frågan lyfts. När vi startade projektet var det många som sa att de aldrig träffat någon samisk bög, nästan som att de inte trodde att de fanns? Efter det här projektet kommer inte någon kunna säga att de inte finns längre. I och med boken kommer det även skapas förebilder och fler folk kommer veta var de ska vända sig och att de inte är ensamma, säger hon.