Tyst kring Piratpartiet
Piratpartiet tog sig in i EU-parlamentet med buller och bång för drygt ett år sedan.Inför valet till kommun, landsting och riksdag har det varit desto tystare.- Varken riksdagspartier eller tidningar tar upp våra frågor. Tystnad är effektivt, säger Fredrik Holmbom.
Fredrik Holmbom och Jonas Sandberg från Piratpartiet är på länsturné i Norrbottens inland. Här har de lämnat valsedlar inför starten på förtidsröstningen i Kiruna stadshus.FOTO: HANS STERNLUND
Foto: Hans Sternlund
i Älvsbyn. De är ute på en turné i Norrbottens inland och har samtidigt åkt ut med valsedlar inför förtidsröstningen som inleddes i går.
I ett litet parti är det ofta några få som får dra ett stort lass.
Inför årets val är Piratpartiet verkligen litet. Det sorteras in under kategorin "övriga" i opinionsundersökningarna och delar på omkring 2-2,5 procent med bland andra Feministiskt initiativ.
- Vi tror att vi har merparten av de rösterna och att det i verkligheten är fler som tänker rösta på oss. Opinionsinstituten ringer i lägre utsträckning till mobiltelefoner som våra unga väljare ofta har, säger Fredrik Holmbom.
Integritetsdebatt
Under alla omständigheter är det långt till de 7,1 procent partiet fick
i EU-valet i juni 2009.
Det valet föregicks av en frän debatt om FRA:s övervakning, Ipred-lagen och Pirate bay-domen. Fredrik Holmbom anser att frågorna om människors integritet helt har kommit bort inför det här valet.
- Det är ingen, förutom vi, som har velat ta i integritetsdebatten. Det är taktik från riksdagspartierna, de pratar inte om frågor som de vet att de redan har förlorat, säger han.
Som exempel hävdar Jonas Sandberg att den borgerliga alliansen har för avsikt att implementera det så kallade datalagringsdirektivet först efter valet.
Ringer inte hjälplinjer
EU-direktivet innebär att data- och telefontrafik ska lagras i sex månader.
- Vi ser det som en uppgradering av FRA-lagen och ett grovt övertramp av integriteten. I Tyskland har direktivet lett till att folk inte ringer till hjälplinjer i lika hög grad. Man är rädd för att informationen ska läcka, säger Jonas Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!