Grunden är denna: Om en kommun skjuter till extra resurser till egna verksamheter under ett löpande budgetår ska fristående alternativ - friskolor, fritidshem och förskoleklasser - få motsvarande resurser. Här menar bland annat friskolan Vargen i Kiruna att kommunen har gjort fel.
Under 2013 meddelande kammarrätten i Sundsvall en vägledande dom. Man kom fram till att Hudiksvalls kommun, genom att skriva av underskott, gav den egna gymnasieverksamheten ett tillskott. Men friskolorna i Hudiksvall fick inte några motsvarande resurser och därmed bröt kommunen mot likabehandlingsprincipen.
I Kiruna är det särskilt avskrivningar för underskott under år 2012 och 2013 där skon har klämt. Kultur- och utbildningsnämnden har länge hävdat - och vidhåller ännu - att delar av underskotten handlar om utgifter för så kallade extraordinära åtgärder - exempelvis resurspersonal. Det rör således inte den ordinarie undervisningen och därför har friskolorna inte rätt till motsvarande resurstillskott.
– Men den bedömningen delade inte domstolen, säger Roger Suup, (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.
Förvaltningsrätten i Luleå tycker nämligen inte att Kiruna kommun tillräckligt tydligt har redovisat att delar av underskotten från 2012 och 2013 rör extraordinära åtgärder. Förvaltningsrätten gav Vargen i Kiruna, som överklagat saken, rätt. Därför ska fristående alternativ och Sameskolstyrelsen, som också får pengar från kommunen, kompenseras i efterhand. Förvaltningen har räknat på avskrivningar under år 2012 - 2015 och kommit fram till att det handlar om två miljoner kronor, exklusive moms, man ska betala.
Måste ni spara på något annat håll nu?
– Om vi säger så här, just nu går verksamheten med ett överskott på några miljoner, tack och lov. Så fortfarande har vi alla möjligheter att göra plus minus noll, säger Roger Suup.