Tvekan i Kiruna - kan gå miste om ett länskonstmuseum

Ett treårigt projekt ska leda till att ett länskonstmuseum etableras i Kiruna.Kommunalrådet Lars Törnman är dock tveksam att skjuta till pengar.- Då är risken att tåget går för Kiruna kommun, säger Curt Persson, chef för Norrbottens museum.

Lars Törnman tvekar om finansiering av projekt kring länskonstmuseet.

Lars Törnman tvekar om finansiering av projekt kring länskonstmuseet.

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2008-12-08 22:30
Utredningen - som är tänkt att bli den sista - om ett länskonstmuseum blev klar i fjol. Remissrundan visade på en stor samstämmighet att Kiruna är den mest lämpliga orten för lokaliseringen.
En vanlig synpunkt var dock att innehållet är viktigare än själva byggnaden.
Beslut sköts fram
Nu ska fyra delprojekt dras i gång för att manifestera i Norrbottens 13 övriga kommuner att det finns verksamhet att fylla museet med.
När projekten är genomförda om tre år ska Kiruna kommun vara redo att sätta spaden i jorden för bygget.
I går skulle kommunstyrelsen i Kiruna ha beslutat om kommunens del av finansieringen för projekten, som enligt arbetsförslaget uppgår till 700 000 årligen under tre år.
Men punkten ströks och kommer upp igen den 22 december. Kommunalrådet Lars Törnman (kip) anser att beslutsunderlaget är för tunt.
- Jag har svårt att se på vilket sätt de fyra delmomenten ska leda fram till ett länskonstmuseum i Kiruna. Vi måste fråga oss vad vi får för pengarna och ställa det i kontrast till de besparingar vi måste göra, säger han.
Stålnacke bestämd
Han vill vänta med att säga ja eller nej till kostnaden. Kollegan Kenneth Stålnacke (s) tycks dock redan ha bestämt sig.
- Min uppfattning är solklar. Vi har kämpat 110 år för ett konstmuseum och nu när vi har kommit så nära måste Kiruna kommun välja att gå med i projektet.
Museichefen Curt Persson uppfattade tveksamheterna när han träffade de båda kommunalråden i Kiruna förra veckan. Mötet slutade i en upprörd stämning och nu är Curt Persson inte så säker på att länskonstmuseet kommer att hamna i Kiruna.
Vad vill Kiruna?
- Vi har presenterat vad vi vill bidra med och vad andra aktörer har för planer. Nu väntar vi på att Kiruna kommun ska visa att man vill vara med. Frågan är färdigutredd och nu ska det till verkstad, jag tror inte att Kiruna kommun har förstått det, säger han.
Curt Persson informerades i går om att beslutet om finansieringen flyttas fram.
- Då finns det risk föra att tåget har gått när Kiruna kommun kommer till perrongen. Det finns 13 andra stationer i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om