Tvärstopp för entreprenörer

Entreprenörerna drabbas när LKAB drar ner på produktionen i Malmfälten. Flera företag har redan meddelat IF Metall att de måste säga upp folk.

Ombudsmannen Daniel Eneslätt, IF Metall, har redan märkt av att entreprenörerna drabbas när LKAB drar ner på produktionen. FOTO:  Alexander Linder

Ombudsmannen Daniel Eneslätt, IF Metall, har redan märkt av att entreprenörerna drabbas när LKAB drar ner på produktionen. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-11-21 06:00
En konsekvens av att LKAB drar ned på produktionen blir att entreprenörer inte får förlängda kontrakt. Hur omfattande det blir är inte klart i dagsläget. Fackförbundet IF Metall Malmfälten har i alla fall redan börjat märka av effekterna. Två företag hörde av sig samma dag som LKAB kom med sitt dystra besked. Några dagar tidigare var ytterligare tre företag ute i samma ärende.
Förhandlingar på löpande band
- Vi är uppe i 30-40 fast anställda personer som har blivit varslade om uppsägning på entreprenörssidan. Vi bokar förhandlingar om uppsägning på löpande band. Det är en kraftig ökning, säger ombudsmannen Daniel Eneslätt.
IF Metall Malmfälten har inte ännu fått några siffror om hur många entreprenörföretag det handlar om. I det värsta scenariot kan det bli hundratals personer som drabbas. Daniel Eneslätt hoppas dock att det inte blir fullt så illa.
- Osäkerheten är värst. Det är ju ingen som verka veta omfattningen av det här ännu. Många är också avvaktande och hoppas fortfarande att det ska vända och bli mycket jobb.
Daniel Eneslätt har trott att åkerierna skulle få ta den värsta smällen, men hittills är det de mekaniska företagen som hört av sig. Han skänker även en medlidsam tanke till de drabbade som får mindre att leva på.
- Det horribla är ju a-kassans låga nivåer, säger han.
Malmfältens Kross AB fick ett förkrossande besked i går. Det är slut med utvinningen av järnmalm ur gråbergstipparna i Vitåfors. Under hösten har 50 till 60 personer arbetat där.
Gick fort
- Allt gick så fort. Vi fick beskedet vid tvåtiden och vid femtiden slutade vi. Nu får vi börja försöka säga upp folk, säger Hans Fagerlönn, chef för företaget.
Mikael Pudas är styrelseledamot i Företagarna i Kiruna. Han är väl insatt i verkstadsindustrin.
- Det här blir nog mer kännbart för de företag som enbart är inriktade på underhåll och inte gör egna produkter. Nybergs Mekaniska Verkstad är ju ett exempel på ett företag som satsar. Det finns ändå ljusglimtar, säger Mikael Pudas.
Som tidigare har nämnts drabbas även LKAB:s visstidsanställda som inte får förlängda kontrakt. I Kiruna, Malmberget, Svappavaara handlar det om drygt 200 personer.
Hoppades på anställning
- Det är tragiskt. Många visstidsanställda har trott att de gått mot fast anställning och så tar det tvärt slut. Hoppas det vänder lika fort, LKAB är ju en livsnerv i Malmfälten, säger Harry Rantakyrö, ordförande i Gruvtolvan.
LKAB:s dotterbolag Minelco, som planerar att starta brytning i Gruvberget i Svappavaara, hävdar att produktionsminskningen inte påverkar deras process i dagsläget.
- Vi jobbar vidare med att ta fram tillstånd och beslutsunderlag, vilket blir klart någon gång under våren. Hur läget är till hösten, det vet vi ju inte nu, säger Minelcos vd, Per-Erik Lindvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om