Tvångsutköp kan bli aktuellt

Kiruna kommun och Stena metall har nått vägs ände gällande villkoren för att överta marken företaget bedriver sin verksamhet på. Nu väntar parterna på beslut om ett tvångsövertagande från regeringen.

Expropriering blir sista utvägen då kommunen och Stena Metall inte har lyckats komma överens om ersättningsnivåer då verksamheten inte kan fortsätta vid nya centrum.

Expropriering blir sista utvägen då kommunen och Stena Metall inte har lyckats komma överens om ersättningsnivåer då verksamheten inte kan fortsätta vid nya centrum.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2019-07-01 11:00

Under sju år har kommunen och Stena Metall haft en långdragen förhandling gällande att marken verksamheten är placerad på ingår i nya centrum och där är den typen av verksamhet inte är förenlig med detaljplanen.

– Vi har kommit överens om de flesta punkterna men markfrågan kvarstår. Verksamheten ligger där ett antal kulturbyggnader och kyrkan ska placeras samt delar av kunskapsstaden, säger kommunjuristen Ann-Catrin Fredriksson.

Verksamheten på området bedrivs av Stena Metalls dotterbolag Stena stål och Stena recycling AB. Kommunen och Stena metall har förhandlat om ett nytt område som har detaljplanerats för industri.

Stena Metall har i ett samrådsyttrande 2018 motsatt sig den nya detaljplanen för centrumområdet då den inte är förenlig med bolagets verksamhet. Nu har ärendet gått så långt att det kan röra sig om expropriation. Något som aldrig har gjorts förut av Kiruna kommun.

I ansökan till regeringen skriver Fredriksson att "stadsflytten kan inte försenas ytterligare av att dessa diskussioner måste fortsätta med oviss utgång. Kommunen ser därför nu ingen annan möjlighet än att söka om expropriationstillstånd för den aktuella fastigheten".

Sedan i mars ligger ärendet hos regeringen för beslut. Expropriation innebär att Stena metall efter ett eventuellt regeringsbeslut tvingas att överlåta marken till kommunen.

– Just nu gör vi ingenting. Vi fick förvärva ett område från staten vilket har detaljplanerats för industriverksamhet, säger Ann-Catrin Fredriksson.

Martin Fast, fastighetschef på Stena Metall, svarar i ett mejl att bolaget har gjort stora ansträngningar för att komma fram till ett avtal men att de trots det ännu inte är överens.

– Vi tycker att vi haft en konstruktiv dialog och varit måna om att försöka finna lösningar på olika problem som diskuterats. Vår inställning har hela tiden varit att det enklaste och bästa är en frivillig överenskommelse. Nu när kommunen har valt att göra en exproprieringsansökan får vi följa den proceduren, svarar Martin Fast i ett mejl.

Ett år har parterna på sig att förhandla om villkoren för expropriation efter att beslutet har fattats av regeringen. Kommer man inte överens efter detta hamnar frågan hos mark- och miljödomstolen som avgör ersättning och villkor för markövertagandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om