Två lyckade uppskjutningar vid Esrange

I går sköts den andra raketen på en vecka upp vid rymdbasen Esrange utanför Kiruna.Båda uppskjutningarna gav sex minuters tyngdlöshet för experimenten.

Två lyckade uppskjutningar av raketer av typen Texus har genomförts vid Esrange i veckan. Så här såg det ut när Texus 46 steg till väders. FOTO: Otfried Joop, DLR

Två lyckade uppskjutningar av raketer av typen Texus har genomförts vid Esrange i veckan. Så här såg det ut när Texus 46 steg till väders. FOTO: Otfried Joop, DLR

Foto: Otfried Joop, DLR

KIRUNA2009-11-30 06:00
Raketerna är av typen Texus som är ett sondraketprogram med syftet att utforska egenskaper och beteenden hos olika material under tyngdlöshet.
Man undersöker även samt hur kemikaliska och biologiska processer påvarkas av tyngdlöshet.
Texusprogrammet startade redan 1977 och i går sköts Texus 47 upp. Tidigare i veckan steg Texus 46 till väders.
Raketerna nådde dryga 250 kilometers höjd, vilket gav de nästan 400 kilo tunga experimenten över sex minuter i tyngdlöshet.
Vetenskapliga resultat
- Båda uppskjutningarna gick bra och alla system ombord fungerade enligt plan. Nyttolasterna var tillbaka på Esrange snabbt efter flygningen och vid en första genomgång av experimenten ser vi att de är i mycket gott skick. De vetenskapliga resultaten pekar också initialt på ett lyckat resultat, säger Otfried Joop, projektledaren för Texus vid tyska DLR.
Den första raketen vid Esrange sändes upp 1966 och sedan dess har mer än 500 raketer med olika typer av vetenskapliga instrument skickats upp. Det är svenska Rymdbolaget som skickar upp sondrakerna och utvecklar raketsystemen tillsammans med DLR inom ett samarbete som kallas Eurolaunch.
Experimentmodulerna utvecklas och byggs av Rymdbolaget och EADS Astrium.
- Att ha tillgång till en raketuppskjutningsplats i Europa är otroligt viktigt för Europeiska forskare i behov av uppskjutningstjänster, säger Antonio Verga, ESA:s projektledare för sondraketer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om