Gabriella Stenberg Wieser känns igen från det populära SVT-programmet "Fråga Lund". Både hon och maken Martin Wieser är forskare på IRF, institutet för rymdfysik. Att de nu engagerar sig i bostadsmarknaden i Kiruna handlar inte om att tjäna pengar. De är less på att höra om studenter som inte hittar någonstans att bo.
– Det är alltid samma problem. Var ska de bo? Vi har några rum ute på institutet men det är ofta fullt. Studenter tvingas tacka nej för de inte hittar boende. Studenter kan heller inte betala 7000 i månaden för ett rum, berättar Gabriella Stenberg Wieser.
Hon fortsätter:
– Vi vill gärna ha de här studenterna för vi har jättefin arbetsmiljö, intressanta projekt och jättemycket att erbjuda.
Utsidan på huset är klart. Mest nöjda är de med altanen bredvid ytterdörren. Vi går in. Gabriella Stenberg Wieser öppnar dörren till det röda rummet.
– Det här är red planet. Varje rum har ett tema, och ska ha en säng med soffakänsla. Och skrivbord, och ett myshörn, säger hon.
Passande litteratur ska finnas i varje rum. Till det här rummet blir det böcker som The Martian men även barnböcker för att lära sig svenska, som Totte bakar.
Hon och maken Martin hade pratat ett tag innan de bestämde sig.
– Vi är två vuxna med fulla löner och inga barn. Då blir det ju pengar över. Vad ska vi göra med dem? Köpa aktier och sälja bort när man blir pensionär? Man vet ju inte om man blir pensionär, vi vet inte hur länge vi lever. Ett tag funderade vi på att köpa skog. Men så tänkte vi på att köpa ett hus att hyra ut till studenter, säger Gabriella Stenberg Wieser.
Då dök det upp, huset mittemot deras eget. De köpte huset i juli och hade direkt två studenter, som har hjälpt dem att renovera under sommaren.
– Syftet är att vi vill ha studenter och de måste bo någonstans där det är betalbart och där de mår bra. Tjäna pengar är inte syftet. Det ska bära sig självt. Vi vill se studenter som mår bra och kan prestera bra, säger Martin Wieser.
Med på rundturen i huset är också två studenter. I det röda rummet flyttar Thomas Maynadié från Frankrike in i början av oktober. Han är doktorand på IRF och ska studera månen med hjälp av instrument från IRF. Han ska bo minst fyra år i Kiruna.
Han visar upp grytlappar som är hans första sy-projekt i livet.
– Jag har gjort de här till köket. Det har varit kul att vara med och renovera huset som jag nu ska bo i, säger Thomas Maynadié.
Efter att ha bott några månader på IRF tog boendekontraktet slut och han letade nytt. Han hittade inget som passade hans budget.
– Som tur var hörde jag att de köpt det här huset. När jag hörde att jag kunde bo här blev jag mycket lugnare. Annars var det osäkert för mig, osäkert om jag skulle kunna vara kvar här.
Vad betyder det för dig?
– För mig var det nästan livsförändrande att jag fick den här möjligheten. Från början av oktober hade jag ingenstans att bo. IRF är ett av få ställen där jag kan göra de projekt jag vill göra. Jag ska vara här i minst fyra år så förhoppningsvis kan jag integrera mig här och även lära mig svenska, säger han.
Vi fortsätter rundturen. I vardagsrummet ligger målargrejer och ett av rummen är just nu en sy-station. Martin Wiesers mamma ska komma upp och sy gardiner och annat som behövs.
Det gröna rummet, green house, ska dekoreras med kottar och renhorn. Här ska tyske studenten Maximilian Wecker bo ett halvår när han gör sitt examensarbete på IRF.
– Det känns så integrerat här, att bo så nära sina handledare, som är så vänliga. Jag tänkte först jag inte skulle kunna vara i Kiruna, att jag inte skulle hitta någonstans att bo, säger Maximilian Wecker.
Letade du?
– Ja, jag såg att de hade ett kösystem med poäng, vilket är ju löjligt för den som inte kommer härifrån. Och utanför det kösystemet så såg jag reklam på instagram för studentlägenheter som kostade 7000 kronor i månaden. Det är omöjligt för en student att betala så mycket. Så jag blev glad att jag fick den här möjligheten.
Huset har gatunummer 22. De kallar det för Base 22.
– Det ska stämma med identitet. Vi jobbar ju med rymden, så vi ville ha något rymdigt. Men ordet base uttrycker också att det ska vara nånstans att landa, hemma. Det är viktigt att de trivs, säger Gabriella Stenberg Wieser.