TV: Kirunabornas åsikter i fokus på Dialogcafé

Polisen och kommunen vill veta hur Kirunaborna upplever tryggheten i stan. På lördagen hade man Dialogcafé i stadshuset.

ANSIKTE. Elin Hietanen och Greger Stridsman var på plats från polisen. ”Medborgarna får ett ansikte på oss och vi får ett ansikte på dem, det är väldigt bra”, säger Elin Hietanen.

ANSIKTE. Elin Hietanen och Greger Stridsman var på plats från polisen. ”Medborgarna får ett ansikte på oss och vi får ett ansikte på dem, det är väldigt bra”, säger Elin Hietanen.

Foto: Hanna Dahlström

Kiruna2015-11-07 16:24

KIRUNA

Ett 40-tal personer besökte dialogcafét under lördagen. Besökarna fick fylla i en enkät om hur man upplever tryggheten i kommunen och en möjlighet att prata med representanter från kommunen och polisen.

Mimmi Olofsson och Magnus Keisu är två av dem som var på plats. I sina enkätsvar lyfter Magnus Keisu upp snöröjningen och droger som problemområden.

– Snöröjningen på bilvägarna är bra, men på gångvägarna behöver den bli bättre, så jag tycker att man ska fokusera på gångvägarna också.

Båda säger att de uppskattar Dialogcafét och att det behövs fler liknande initiativ.

– Det finns inte så många forum där allmänheten kan lyfta sina frågor. När dessa forum inte finns så blir det ofta att man diskuterar på sociala medier istället. Men där finns ofta ingen som kan förklara varför något ser ut som det gör eller som faktiskt kan göra något åt saken. Det finns det ju på sådana här möten, säger Magnus Keisu och fortsätter:

– Jag upplever att folk vill diskutera ämnen som berör en, som till exempel snöröjning.

På söndagen kommer Dialogcafén hållas i Vittangi, Karesuando och i Soppero. Under torsdagen och fredagen var representanter från polisen och kommunen ute på tre skolor i Kiruna för att samla in ungdomars åsikter.

– Alla åldrar har sin upplevda trygghet och otrygghet, säger Heidi Kari, folkhälsostrateg på Kiruna kommun.

Enkäterna ska sedan sammanställas och ligga till grund för en handlingsplan. Denna kommer polisen och kommunen jobba utifrån under 2016 i sitt arbete med medborgarlöftena som ska öka tryggheten i Kiruna.

– Det handlar om att lyssna in vad de som bor här definierar som ett problemområde och hur de vill att vi ska jobba med trygghet, säger Heidi Kari.

Elin Hietanen, polisen:

– Medborgarna får ett ansikte på oss och vi får ett ansikte på dem, det är väldigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om