Turistinvasion efter solstorm

Det stormar på solen vilket ökar chansen till att uppleva norrsken. Det i sin tur får turisterna att vallfärda till Kiruna och Abisko. - Vi går på högtryck, säger Hans Norén, platschef på Abisko turiststation.

Norrskenet lockar turister från hela världen till Abisko och Aurora sky station. Just nu är solen inne i en aktiv period vilket gör att chansen        att se sprakande norrsken ökar under de närmsta åren. FOTO: Peter Rosén

Norrskenet lockar turister från hela världen till Abisko och Aurora sky station. Just nu är solen inne i en aktiv period vilket gör att chansen att se sprakande norrsken ökar under de närmsta åren. FOTO: Peter Rosén

Foto: Peter Rosén

KIRUNA2012-01-31 06:00

De kommande åren ökar chansen att uppleva norrsken. Solens aktivitet varierar i cykler om elva år och just nu är solen inne i en väldigt aktiv period.

- De närmsta fem åren kommer vi att kunna se massor av fantastiska norrsken, säger Urban Brändström, forskare vid Institutet för rymdfysik.

Stort utbrott
Förutom ljus kommer det även elektroner och protoner från solen. Oftast leds de bara förbi jorden av magnetfältet, men ibland fångas de upp och leds in mot polarområdena där de krockar med bland annat syreatomer. Och då skapas norrsken.

För ungefär en vecka sedan hade solen det största utbrottet som uppmätts på flera år.

Det ledde till att kraftiga norrsken flammade upp över himlen, men skapade också oro för störningar i känslig elektronik och elavbrott.

- Vi blir mer och mer beroende av elektronik och sådana här solstormar kan störa eller till och med slå ut satelliter. För tio år sedan var vi inte lika beroende av elektronik som nu, säger Urban Brändström.

Regnskugga
Om ungefär ett år beräknas aktiviteten på solen nå sin kulmen. Fram till dess kommer utbrotten bli både intensivare och fler än vanligt.

En förutsättning för att se norrsken är en klar himmel utan moln.

- Abisko är ett bra ställe eftersom det ligger i regnskugga, säger Rick McGregor på IRF.

I Abisko finns Aurora sky station uppe på berget Nuolja. Hit vallfärdar turister från hela världen för att se norrsken.

- Vi upplever ett enormt uppsving, vi har dubblat antalet besökare på Aurora sky station sedan förra året, säger Hans Norén, platschef på STF Abisko turiststation.

"Vi går på högtryck"
Gästnätterna på turiststationen har tredubblats i januari. Och bokningarna i februari och mars är redan dubbelt så många som förra året.

- Normalt brukar januari vara en sämre månad, nu har vi nästan svårt att få ihop tillräckligt med personal. Vi går på högtryck, det är jättekul, säger Hans Norén.

95 procent av gästerna är utländska och majoriteten är från Europa. Chansen att få se norrsken i Abisko är stor.

Fördubblat antal gäster
- Statistik visar att det finns 60 procents chans att se norrsken när vi har öppet Aurora sky station, säger Norén.

Även Camp Ripan i Kiruna har märkt av en turistökning.

- Vi har haft en jättebra turistsäsong hittills och bokningsläget framåt ser bra ut. Norrskenet har en viss betydelse, säger Monica Lind, verkställande direktör.

Antalet gäster i december var det dubbla mot året innan.

- Vi har jobbat på att marknadsföra de goda chanserna att se norrsken nu två år framåt, det har gett resultat, säger Monica Lind.

Fakta Så fotar du norrsken

➤ Du behöver en kamera med bulbläge samt självutlösare eller fjärrutlösare och manuell fokus.

➤ En vidvinkellins och stativ gör bilderna ännu bättre.

➤ Ställ in kameran på ISO 400 eller högre och använd brusreducering om du kan.

➤ Se till att batterierna är laddade.

➤ En pannlampa gör det lättare att rigga upp utrustningen.

➤ Andas inte in i sökaren, linsen eller på LCD skärmen, det immar snabbt igen om det är kallt.

➤ Lägg din kamera i en försluten plastpåse innan du tar in den i värmen och låt den långsamt bli varm.

➤ Slutartiden varierar beroende på ISO-inställning, bländare och objektiv. Ta en bild, titta på resultatet och ändra inställningarna efter det.

Källa: auroraskystation.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om