Turistbranschen en vinnare

Det handlar inte bara om några få miljonärer ska få leka astronauter i ett par minuter.Rymdturismens stora vinnare är turistbranschen i Kiruna, Norrbotten och kanske hela Sverige.Forskningen, utbildningen och det övriga näringslivet vill också åka med.

Så här marknadsför sammanslutningen Spaceport Sweden Kiruna som rymd- och turiststad. Norrskenet och ishotellet        är två av anledningarna att Virgin Galactic valde Kiruna som första bas utanför USA.                         Copyright: Spaceport Sweden

Så här marknadsför sammanslutningen Spaceport Sweden Kiruna som rymd- och turiststad. Norrskenet och ishotellet är två av anledningarna att Virgin Galactic valde Kiruna som första bas utanför USA. Copyright: Spaceport Sweden

Foto: Spaceport Sweden

KIRUNA2009-01-26 06:00
Om planerna håller ska de första rymdturisterna som har löst biljett hos Virgin Galactic skjutas upp om två år.
Starten sker vid basen i New Mexico och ett till två år senare ska företaget vara redo att börja operera från Kiruna, den första basen utanför USA.
Tekniskt sett är det möjligt att genomföra flera flygningar om dagen, men det är inte tänkt att det är några stora massor som ska flyga upp till 140 kilometers höjd där himlen är svart och tyngdlöst tillstånd råder.
Om inte annat sätter priset på 200 000 amerikanska dollar, motsvarande 1,6 miljoner svenska kronor, en gräns.
Bredare betydelse
Däremot väntar man sig att ett stort antal människor är intresserade av företeelsen. På det sättet kan ordet rymdturism få en bredare betydelse.
Peter Salomonsson, chef vid Kiruna flygplats, tror att betydelsen hittills har underskattats.
- Med min erfarenhet från turistbranschen gissar jag att rymdturismen inledningsvis kommer att kunna generera omkring 10 000 nya gästnätter på årsbasis. Och intresset kommer bara att öka, säger Peter Salomonsson.
Han säger att rymdturismen kommer att märkas i samhället, inte minst på Kiruna flygplats som måste byggas ut för besökare och astronauter.
- Folk har fått för sig att allt kommer att hända ute på Esrange. Men det är hit som anhöriga, medföljande och allmänt intresserade kommer för att se rymdturisterna ge sig i väg med de fantasieggande farkosterna. Vi behöver bland annat bygga en skybar med panoramafönster , säger han.
Disneyworld-klass
Peter Thornéus, vd, vid Kiruna-Lappland anser att det är dags för turistbranschen i Kiruna, Norrbotten och hela Sverige att börja förbereda sig på allvar. Själv tar han tagit initiativ till en förstudie som ska göras tillsammans med Visit Sweden.
Redan nu ser man behovet av ett nytt hotell, en träningsanläggning för blivande astronauter samt ett så kallat visitors center där man ska få en inblick i rymdtekniken, gärna på ett handfast sätt.
- Jag tycker att man ska lägga ribban vid en attraktion där man kan simulera en raketuppskjutning och folk kan känna vilka G-krafter det handlar om, säger Peter Thornéus.
Norrsken ger konstrast
Det handlar alltså om attraktioner i Disnyeworld-klass.
- Fast med betydligt mindre kapacitet. När det här börjar ta fart kommer vi inte att ha några problem att hitta investerare, säger han.
Peter Thornéus påpekar att turismen i Kiruna inte står och faller med rymdturismen. Det är i kombination med de reseanledningar som redan finns som ger en stor potential.
Norrskenet, midnattssolen och ishotellet är också tre anledningar till att Virgin Galactic har valt att etablera sig i Kiruna.
Kontrasten till öknen som omger basen i New Mexico kunde inte vara större. Där finns heller inte vanan av att ta hand om utländska besökare. Man hittar mest motell för genomresande bilister och faciliteter för militärer.
Det är en orsak till att en stor delegation från Spaceport America kommer till Kiruna i slutet av innevarande vecka.
- De har definitivt en del att snappa upp från hur vi förbereder oss och tänker strategiskt, säger Peter Thornéus.
Börjar från noll
Enligt Bengt Jaegtnes, vd för utvecklingsbolaget Progressum, förutspår turistbranschen i New Mexico ett enormt uppsving.
- De pratar om en fördubbling av antalet anställda, från 2 500 till 5 000 personer. Men de börjar i princip från noll och har inte paketerat någonting. Här har vi redan en utvecklad turistbransch, säger han.
Även de olika grenarna av rymd-Kiruna hoppas kunna dra nytta av rymdturismen. Lars Eliasson, föreståndare vid Institutet för rymdfysik, ser möjligheten att få upp fler konferenser och nya företag när positionerna flyttas fram.
- Det finns många produkter som kan utvecklas genom att provas ut i tyngdlöst tillstånd. Här finns en stor potential som vi behöver brainstorma kring.
Slutet för raketen?
Att skicka upp vetenskapliga experiment ingår också i Virgin Galactics planer. Vid rymdbasen Esrange tror man att sondraketen kommer att klara konkurrensen. Chefen Olle Norberg ser snarare möjligheter till samordningsvinster.
- Dessutom flyger Virgin upp till 140 kilometers höjd medan vi har behov av att nå 700 kilometer dit vår största raket når, säger Esrangechefen Olle Norberg.
Frågan är slutligen om rymdturismen även kan locka högskolestudenterna till Kiruna?
- Det är helt klart en fördel för oss om Kirunas profil som rymdstad blir starkare, säger Hans Weber, prefekt vid institutionen för rymdvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om