Tung kritik mot LKAB

LKAB och regeringen hade inte gjort tillräckliga analyser innan beslutet om stadsomvandlingen togs. Det säger Riksrevisionen i en färsk rapport och riktar tung kritik mot gruvbolaget och makthavarna.

Foto: Saga Skovdahl

Kiruna2017-12-19 08:49

Riksrevisionen har i dagarna färdigsställt en rapport som utredde förarbetet till beslutet som togs 2008 att flytta delar av Malmberget och Kiruna för att malmbrytningen skulle kunna fortsätta. I rapporten skriver Riksrevisionen bland annat att regeringen och LKAB inte genomför tillräckliga samhällsekonomiska och företagsekonomiska analyser om vilken påverkan som en stadsflytt skulle få för städerna. Vilka effekter det skulle få på miljön, arbetsmarknaden, fastighetsägarna, rennäringen, infrastrukturen och den kommunala servicen är några av exemplen som nämns i rapporten.

– Regeringen hade genom utförligare planering kunnat förutse och förebygga en stor del av de negativa effekter som nu måste hanteras löpande, säger riksrevisor Ingvar Mattson.

Gentemot LKAB riktar Riksrevisionen kritik för att man underskattat kostnaderna kraftigt.

– Styrelsen borde ha sett till att bättre underlag togs fram för att kunna underrätta ägaren, det vill säga regeringen, om konsekvenserna för bolagets resultat, säger Monica Rupprecht Hjort, projektledare för granskningen.

Även informationen från regeringen till riksdagen anses bristfällig och som konsekvens har inte riksdagen fått tillräcklig insyn i planeringen av brytning och vilken effekt detta skulle få för bolagets resultat.

Riksrevisionens rekommendationer till regeringen:

I det aktuella fallet rekommenderas regeringen bland annat att:

• klargöra LKAB:s ansvar gentemot fastighetsägare, kommuner och andra,

• klargöra omfattningen av det statliga och kommunala ansvaret för samhällsomvandlingen,

• redovisa för riksdagen hur ansvarsförhållanden och risker med samhällsomvand¬lingen ser ut, samt redogöra hur regeringen säkerställer LKAB:s långsiktiga avkastning.

Rekommendationer till LKAB:

LKAB:s styrelse rekommenderas bland annat att:

• ta ett tydligare ansvar för beslutsunderlagens kvalitet inför stora investeringar,

• säkerställa att internationella standarder för finansiell rapportering och värdering inom gruvindustrin följs, samt

• ta initiativ till ägarsamordning i ett tidigt skede för att diskutera ansvarsförhållanden inför kommande samhällsomvandlingar.

Källa: Riksrevisionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om